Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Malena Ernman vannMelodifestivalen

Det blir operapop som i Moskva i maj. Malena Ernman vann Melodifestivalen 2009 i en superjämn final med den kitschiga ”La voix”.

– Jag ska skrika mig hes i kväll, jag är så lycklig.

Malena Ernman kom med i Melodifestivalen som joker, och ansågs på sin höjd kunna ta sig vidare till Andra chansen.

Hennes Fredrik Kempe-skrivna operapoplåt ”La voix” gick dock mycket längre. Direkt till final från deltävlingen i Malmö, och därefter succé i finalen. Full pott av folket, men bara en åttondeplats av juryn.

– Jag är så smickrad av folkets röster att det inte finns ord. De har visat stort mod genom att rösta fram en operasång, jublade Malena Ernman efteråt.

Segern i Melodifestivalen ställer till angenämt bekymmer för 38-åriga Ernman, hett eftertraktad på operascener världen över. Redan på söndagsförmiddagen skulle mezzosopranen ta ett flyg till Tyskland för att börja jobba ”på riktigt” igen. Troligen måste hon stuva om rejält i schemat för de två veckor hon nu behöver spendera i Moskva.

– Den kärlek jag känner i kväll går inte att jämföra med att stå på operascenen. Det här smäller högre än allt annat, förutom mina två barn, sade Malena Ernman.

ovissa finalen blev Caroline af Ugglas, som efter tio år som udda fågel i Musiksverige nu får sägas vara folkkär. Hon fick även näst flest röster av folket.

EMD kom trea, efter att ha fått rätt jämna poäng av såväl tv-publik som jury.

Sämre gick det för Måns Zelmerlöw, som inför finalen nämnts som vinnarfavorit. Det blev bara en fjärdeplats, trots att han fick högst poäng av juryn. Han vägrade dock deppa:

– Jag kommer tillbaka. Med en ännu bättre låt och ett ännu bättre nummer.

röster lästes upp av serbiska Marija Serifovic som vann schlager-EM 2007.

Den kritiserade jurygruppen gav sin tolvpoängare till Sarah Dawn Finers ”Moving on” och tian till Caroline af Ugglas. Kanske är det dock ett dåligt tecken inför Moskva att Malena Ernman bara fick en poäng ”internationellt”.

Allra sämst gick det för Molly Sandén, som fick den osmickrande sistaplatsen i tävlingen, efter att endast ha skrapat ihop två poäng.

att Petra Mede med startfältet i släptåg kördes in på ett lastfordon till tonerna av en ryskinfluerad Kylie Minogue-låt som hon själv sjöng.

Mede sa i veckan att hon skulle känna sig extremt stolt när kamerorna slocknat på lördagskvällen, och med facit i hand måste hon sägas ha all rätt att känna så.

Nu tar schlagermusiken välbehövlig vila i ett par månader.

tävlar Sverige i den första semifinalen i schlager-EM i Moskva, och förhoppningsvis återfinns Malena Ernman även i startlistan när finalen avgörs fyra dagar senare. (TT)