Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Målet är alltid guld"

JEM avgörs på fredag i Bukarest och JVM i Miami i mitten av oktober.
ÖJK:s Victor Allansson har inte tänkt att vara någon turist på den resan.
– Målet är alltid guld, säger 19-åringen.

Men innan nån tror att grabben har fått storhetsvansinne ska vi klargöra att han har full koll på sin plats i hierarkin.

– Jag är rankad 92:a i världen i in klass, så det är så klart jättehöga mål jag sätter upp.

– Men judon är så här, kastar du din motståndare platt på rygg är matchen över. Det finns många exempel där tidigare världsmästare blivit utslagna i första omgången ... jag kan ta guld men jag kan också förlora direkt, säger Allansson.

Men det finns också tecken på att 19-åringen har kapacitet som smäller högre än sin världsranking. I det senaste europacupäventyret tog han en tung skalp:

– Ja, jag slog en rumän som är åtta på världsrankingen och fyra i Europa ... och det var faktiskt ingen turseger. Jag fick till ett bra kast och sen försvarade jag den ledningen på ett ganska säkert sätt, säger Allansson.

73-kilosklassen som Victor tävlar i avgörs på fredag – och det kan bli en lång fredag:

– Ja, allt avgörs ju på samma dag – och går man hela vägen så blir det sju matcher, en ganska tuff dag.

Och kvartsfinal är ett viktigt mål att nå:

– Förutom målet att ta guld så har jag som mål att ta en placering – det vill säga vara bland de sju första. Och går man till kvartsfinal får man också återkvala om man blir utslagen, den vägen har man chansen att ta brons, säger Allansson.

Men även på vägen fram till tävlingsdagen finns en del att stå i – i skrivande stund väger han inte in i sin klass.

– Nej, min normala vikt ligger alltid tre-fyra kilo över, så nu ska jag försöka få bort några kilo. Men det brukar gå ganska lätt för mig.

Allansson är en av blott fyra svenskar som får chansen i höstens mästerskap – och vad det gäller Norrland är han helt ensam i hela landslaget. Närmaste sparringpartner av landslagskaliber håller till i Borlänge.

– Men jag tycker jag har bra träningsmöjligheter ändå ... det finns 5-6 killar i klubben som jag kan träna tillsammans med.

Två av dessa är tränarna Martin Åberg och Roy Stone.

– Martin och Roy har hjälpt mig väldigt mycket de senaste fem åren, konstaterar Victor.

Hur är formen då?

– Trots att jag har tappat en del vikt och trots att jag tränat ganska hårt på slutet så känner jag mig riktigt fräsch i kroppen. Det är ett gott tecken, avslutar Allansson.