Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Målet är golf för alla

Handigolfverksamheten har fått ett uppsving i Jämtland. Genom ett nyligen startat projekt erbjuds personer med psykiska- och fysiska funktionsnedsättningar träning med instruktör på Storsjöbygdens golfklubb.
– Visionen är att göra golfen tillgänglig för alla, säger Tomas Eriksson, en av ledarna för projektet.

I oktober förra året var Agneta Olsson nära att mista livet i en bilolycka. Hon låg på sjukhus och rehab i fem månader innan hon ens kom upp på benen.

I dag, nio månader senare, står Agneta Olsson på golfbanan.

– Det går inte att förklara, men det är något speciellt med golf, säger Agneta Olsson och svingar iväg en boll.

Hon har spelat golf i många år, men efter olyckan som vållade 16 benbrott är förutsättningarna inte desamma som innan. Genom pilotprojektet Handigolf Riks 2013–2015 som startade förra året har Agneta Olsson och andra personer med fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar möjligheten att träna golf med specialutbildade ledare på Storsjöbygdens GK. Det är ett projekt vars syfte är att ge personer med funktionsnedsättning en möjlighet att ha golf som aktivitet i sina liv.

Projektet drivs av Svenska Golfförbundet, men genomförs av klubben som också ska utbilda ledare för att på bästa sätt kunna tillgodose spelarnas behov. Som ambassadör inom handigolf ska golfklubben sedan stötta andra klubbar i sitt arbete. Storsjöbygdens GK är en av sex klubbar i Sverige, och den enda i norr, som valts ut för att delta i projektet.

– Det finns fantastiska möjligheter därute, men jag tror inte att alla vet om det. Utöver det vanliga sociala golfspelet finns också en riksomfattande tävlingstour, landslag och utvecklingslandslag för folk med funktionsnedsättningar, säger Max Segersten, PGA-instruktör med 17 års erfarenhet av golftränaryrket.

På greenen står Jan Christer Johansson och puttar. Han drabbades av en stroke för fyra år sedan och har märkt att golfen förbättrar hans koordination.

– Det ger mig inte bara mycket golfmässigt, utan även socialt. Det är ett glatt gäng och trevlig gemenskap här i gruppen, säger Jan Christer Johansson.

Agneta Olsson håller med.

– Det psykiska är jätteviktigt för rehabilitering och förbättring; på det sättet hjälper golfen oerhört mycket, säger Agneta Olsson.

Lika mycket som att projektet ska ge spelarna möjlighet att utveckla sina golfkunskaper ämnar det stärka den sociala gemenskapen och ge spelarna ett rikare och roligare liv.

– Golf är för alla, säger Max Segersten och fortsätter:

– Trots begränsningar och andra förutsättningar kan alla spela. Man får bara hitta en lösning för att gå runt problemet, hitta andra vägar.

Träning varje tisdag på Storsjöbygdens GK, uppehåll i juli. Start igen den 5 augusti.

Tisdagen den 26 augusti är det gratis prova på-dag. Alla är välkomna klockan 14.30 till 17.00.

Träningarna fortsätter under vinterhalvåret men plats är ännu oklar.