Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Malin Andersson Junkka- krönika.

Malin Andersson Junkka krönikör och webbredaktör som gläds åt att forskning visat att popcorn är nyttigare än grönsaker.

Jag har fastnat för teveprogrammet Sveriges mästerkock igen. Jag blir alltid lika imponerad (och hungrig) när jag ser de här personerna laga sin mat framför juryn. Det är något glamoröst över att vara kock. Att ha den rätta känslan för råvarorna och sno ihop något fantastiskt. Och jag blir alltid lite tårögd när kockarna får beröm av Leif Mannerström. Fråga mig inte varför men han har ju matpondus så det står härliga till och dessutom är han mänsklig och känslosam i programmet. De andra jurymedlemmarna är ju så sura så det är löjligt.

Om det är något jag verkligen önskar så är det att jag hade haft lite känsla för matlagning. Jag vill innerst inne vara en person som står där i köket och kockar, har stora bjudningar och imponerar på alla. Och som med stor glädje smakar av och trivs bland grytorna. Kanske som trevliga Niklas Ekstedt eller som svettiga Per Morberg.

Men jag är inte ens i närheten av att ens vara en glad amatörkock. Jag får väl skylla på mina föräldrar som curlat mig när det gäller matlagning. Maten har alltid stått klar och jag har aldrig haft några krav på mig att laga mat. Diska och städa undan fick jag däremot göra och det skulle jag vilja titulera mig som expert på.

Jag har faktiskt jobbat i restaurangbranschen även men det närmaste matlagning jag kom var att jobba som frukostvärdinna och servitris. Jag skar upp gurka, tomat, gjorde bake-off bröd och kokade ägg. Men till och med det var lite svårt. Frukostgästerna fick oftast bara hårda ägg. Jag insåg mina begränsningar ganska snabbt men tittade beundrande på kockarna som lagade maten på Utö värdshus så storstilat.

Nej, jag gillar verkligen matlagningsprogram, att se duktiga kockar laga mat är en njutning. Men jag blir lika imponerad över min man och kompisar som kan laga mat. Jag förstår liksom inte hur de gör för att få det att smaka.

När det gäller mina vänner kan jag tyvärr inte briljera särskilt mycket på dem. Min paradrätt hemma är tacos och det vet vi alla hur svårt det är att tillaga. Till och med en apa kan göra det..

Och trots att jag förvandlar den värsta diskbänken till skinande blank på nolltid får jag inte särskilt mycket beröm för det. Att rengöra efter kocken är inte i närheten så glamoröst som att laga maten.

20% Sommarsemester. Känns alltid lika märkligt att behöva planera sommaren nu i kalla januari när semesteransökan ska in.

30% Ljuset. Snart är det ljust när vi går hem från våra jobb! Bästa energikicken.

50% Norrbotten. Har inte varit hemma på länge men snart får jag åka upp igen. Känns bra i hjärtat!