Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mållös helg för ÖFK

ÖFK hittade­ inte målet under helg­ens Stockholmsturné, men bjöd på en del ­positiva överraskningar ändå.
– Visst var spelet upp-och-ner emellanåt, men på det stora hela spelade vi faktiskt fin fotboll, säger Kalle Björklund.

Annons

Med sju veckor kvar till årets seriepremiär är det första riktiga avstampet inför ÖFK:s fjärde säsong i norrettan avklarat.

Efter fredagens 2–0-förlust mot seriekollegan Valsta Syrianska väntade Hammarby på Stadshagens IP i Stockholm under lördagen.

Och precis som traditionen bjuder blev det en försäsongsmatch där spelkvaliteten varierade mellan högt och lågt. Positivt är att det höga den här gången tenderade att väga över.

Visserligen mönstrade Hammarby ett ungt lag med stomme från division 2-laget Hammarby Talang (A-laget mötte IFK Norrköping två timmar före ÖFK-matchen), men den uppställningen kryddade man även med några allsvenskt meriterade spelare – bland annat José Monteiro, Freddy Söderberg och Nathan Paulse, men även det moldaviska nyförvärvet Igor Armas.

Stockholmarna hade också ett litet grepp om händelserna på planen under större delen av matchen, men dominerade inte på något vis.

Tvärtom visade ÖFK upp ett stabilt försvarsspel under inledningen av matchen, med Tim Andersson och Bobo Sollander som säkra mittbackar – en mycket trolig duo på positionen när seriespelet väl drar i gång – samt nya paret Robin Fryklund och Fredrik Löfgren på ytterbacksplatserna.

en del av skärpan när Hammarby försökte sig på ett rakare spel en bit in i matchen, men då stod istället målvakten Lennart Sandahl i vägen och gjorde en rad tuffa räddningar.

–  Jag tycker att försvaret skötte sig bra, de hade sina upp- och nerperioder, men på det stora hela får de ändå godkänt, säger ÖFK:s tränare Kalle Björklund, vars lag tog vid där man avslutade fjolårssäsongen: med en vilja om ett snabbt och tekniskt spel där bollen hålls på marken.

De intentionerna fanns helt klart där, även om bollkänslan var sådär i snöbyarna.

– Visst växlade vi mellan ytterligheterna och gjorde en hel del skönhetsfel, men vi försökte hela tiden spela fotboll och lyckades ganska bra med det, säger Björklund.

– Dessutom mötte vi ett riktigt bra lag, men stod ändå upp bra spelmässigt. Det enda som jag är lite missnöjd över är att vi inte lyckas göra något mål på två matcher, där har vi en del att arbeta på.

lyckades efter många om och men få in en boll med fem minuter kvar, detta efter att provspelaren Vladimir Voskoboinikov lämnats helt ensam och enkelt kunde lägga in matchens enda mål.

– Synd att målet kom i den situationen och inte i någon av deras bättre chanser, nu vinner de på ett rent försvarsmisstag, menar Björklund som luftade hela sin trupp.

Bland annat delade comebackande veteranen Jonas Svanberg (före detta Runesson) mittfältsansvaret med Martin Johansson under en halvlek och gjorde en bra insats.

– Efter att Lee Makel försvunnit från laget har vi inte så många rutinerade spelare kvar och där behövs verkligen Jonas. Ingenting är bestämt än angående hans fortsättning i klubben, men eftersom han är med på det här lägret hoppas vi att han beslutar sig för att göra en säsong till med oss.

I övrigt kan vi notera att Ante Björkebaum, vars fotbollskarriär i princip dömts ut efter ett och ett halvt års skadefrånvaro, gjorde en lovande insats som anfallare, samt att 16-årige Pontus Englund fick göra ett inhopp.

– Jag tycker att det var många som var trevliga att se på planen, visst är det en del tunga förluster vi drabbats av under vintern men det ger istället andra möjligheten att ta plats, säger Björklund.