Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Målsättningen – allsvenskan på tre år

Till helgen startar Östersunds IK jakten mot hockeyallsvenskan. Dit ska föreningen inom en treårsperiod. På det finns ett årsmötesbeslut.
En målsättning som nu genomsyrar hela föreningen.

Målet var identiskt ifjol, men då gjordes misstag bland både spelare och ledare. Säsongen floppade. Ett antal tidiga förluster gav stresspåslag som skapade oro. Spelsystemet förkastades nästan i panik, men när inte ens det hjälpte för idrottslig framgång återanvändes den ursprungliga spelidén. ÖIK kunde hjälpligt ta sig till kval, men utan glädje och självförtroende. Laget var stukat.

Misstagen ska inte upprepas. Åtskillig tid har lagts för analyser bakåt. Både spelare, tränare och andra i truppens närhet vet vad som felade.

– Mycket sköttes inte perfekt i vintras, men vi vet varför och kan därför parera åtminstone den typen av hinder om de dyker upp igen, säger tränaren Markus Åkerblom.

Årets trupp är dessutom starkare och av högre kvalité. Så säger i vart fall tränare Åkerblom och hans parhäst Kjell-Åke Andersson. Återstår att se om deras profetior stämmer.

– Våra egna spelare och nyförvärven ser tveklöst bättre ut. Jag tror vi får en högre utväxling på många håll, menar Kjell-Åke Andersson, klubbchef.

Duon har kamperat ihop på ledarsidan i mer än tio år. Ständigt lika optimistiska och alltid med målet att nå ishockeyns finrum, Allsvenskan som motsvarar fotbollens Superetta.

Det här ska dessutom ske via ordning och reda. Med successiv förbättring, men inte med lånade pengar, utan med stenkoll på både ekonomi och klubbens samlade organisation.

– Ingen av oss trodde att det skulle ta så här lång tid att nå ända fram. Men konkurrensen är hård och att skapa ett professionellt genomsyrat Östersunds IK har inte varit någon enkel resa, säger Kjell-Åke Andersson.

Båda är försiktiga generaler. Som inte förivrar sig, eller förköper sig i jakten på kortsiktig sportslig framgång. Här handlar det om långsiktighet. Om att spelartruppen ska vara med på samma tåg som ledarna i fråga om klubbkänsla. Att veta sina roller och att stoppa undan egot till förmån för vad en samlad A-lagstrupp kan och ska åstadkomma sett över en hel vinter.

Årets värvningar är gjorda utifrån vad som i vintras fattades laget. Karaktärsspelare som kunde kliva fram och vara bäst när det gällde saknades. Nu ska även den biten vara åtgärdad.

A-lagsverksamheten har dessutom fått en post om 500 000 kronor mer att röra sig med. Både för spelarinköp och för att täcka ökade lönekostnader för en redan befintlig trupp.

Plus kanske det viktigaste: I dag tränar A-laget med start 15.30 eftermiddagar. Det är nytt. En inte väsensskild förändring kan tyckas, men för de aktiva kan lediga kvällar för social samvaro och återhämtning, skapa en harmoni som även gör dem till bättre matchspelare.

Om det här sen räcker för en plats i Allsvenskan återstår att se. Men ribban är lagd. ÖIK kommer väl förberedda och i helgen brakar allt i gång för en förhoppningsvis lång och även kvalfylld säsong.