Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mamman försvann sommaren 2012

Systrarna Mona och Leyla Jasharli och deras mamma reste från Azerbajdzjan till Sverige med en tysk Schengenvisering för snart två år sedan för att söka asyl.

Migrationsverket begärde, enligt Dublinförordningen, att tyska myndigheter skulle överta prövningen.

Enligt reglerna ska en överlämning ske inom ett halvår, annars måste Sverige pröva asylansökan.

Sommaren 2012 kom systrarna och deras mamma till Strömsund. Mamman hade fått numret till Irada Lundgren av några landsmän. Hon ringde upp Irada och berättade om ett jobbigt liv i Stockholm och en omöjlig situation i hemlandet Azerbajdzjan.

Irada , som inte kände kvinnan, välkomnade trots detta både mamman och döttrarna till Strömsund, där de kunde få ta det lugnt ett tag. Men en morgon när alla i familjen sov försvann mamman, och kvar blev Mona och Leyla.

Eftersom systrarnas mamma försvårade ett överlämnande genom att försvinna sommaren 2012, är det maxtiden 18 månader som gällt. Tidsfristen gick ut 17 november.

Men redan 4 november fick systrarna beskedet att de slipper åka till Tyskland för att få sin asylansökan prövad. I stället ska de infinna sig hos Migrationsverket i Uppsala för en asylutredning 5 februari.

Minderåriga barn har förtur och enligt Migrationsverket ska det ta högst fem månader innan ett beslut tas.