Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mammografi – ett viktigt vapen mot bröstcancer

Varje dag tar mammografienheten i Östersund emot i snitt 100 personer. Få sjukdomar har så stor påverkan på det moderna samhället som cancer och varje år ökar antalet fall. Bröstcancer är den vanligaste dödsorsaken hos medelålders kvinnor och orsakar 1 400 dödsfall per år. Men mammografin i Östersund är hoppfull. Med ny, modern utrustning hoppas de på en positiv utveckling i kampen mot sjukdomen.

Kring 85 procent av länets kallade kvinnor mellan 40 och 74 år kommer på sina kontroller. Det är bra siffror enligt Håkan Laaksonen, överläkaren och medicinskt ledningsansvarige för Mammografiscreeningen i Jämtland. Han säger att mammografiscreening är det viktigaste vapnet i kampen mot sjukdomen eftersom vi inte vet orsaken till bröstcancer.

Han var med och startade screeningen i Östersund 1996 och har följt sjukdomens utveckling. Allt sedan cancerregistreringen i Sverige startade 1958 har det årliga antalet cancerfall ökat stadigt. En förklaring kan vara att befolkningen har blivit äldre, men ålderskorrigerade siffror visar samtidigt att flera typer av cancer blivit vanligare. Totalt diagnostiserades 57 726 cancerfall i landet år 2011.

Jämtland skiljer sig inte nämnvärt från övriga län när det gäller hur många som drabbas av bröstcancer.

– Vi får lite drygt 100 nya fall per år och det ligger i linje med övriga Sverige när det gäller folkmängd, ålder och så vidare, säger Håkan Laaksonen.

– Antal bröstcancerfall tickar långsamt uppåt, men så är det också en ålderssjukdom och eftersom vi blir äldre så blir det så. Men om man korrigerar det efter att vi blir äldre så brukar man säga att antalet fall ökar med 1 procent per år.

• Vad beror det på?

– Vi vet inte helt säkert men man tror på goda grunder att förändrade levnadsvanor och miljöfaktorer spelar roll. En delförklaring är att kvinnor i dag föder färre barn och senare i livet. Långvarig användning av p-piller och behandling med östrogen vid klimakteriebesvär kan också ha betydelse. Bröstcancer varierar i olika delar av världen och troligen finns det ännu okända riskskyddande faktorer att finna i kost och levnadsvanor.

Han påpekar också att, trots ökningen av antalet fall, så har dödligheten gått ner lite grann.

– Vi brukar säga att 50 procent beror på tidigare upptäckt med mammografin och 50 procent på förbättrade behandlingsmetoder.

• Om man har en släkting som har eller har haft bröstcancer, ska man kolla sig tidigare än vid 40-års ålder då?

– Ja, men man ska först få en bedömning. När man har en eller flera första grads-släktingar, som till exempel mamma eller syster, som har fått cancer innan de fyllde 50 år kan man ringa "Cancergenetiska mottagningen på Norrlands Universitetssjukhus" i Umeå och få rådgivning. Där får man veta hur man ska gå vidare. Vi har vissa kvinnor som har familjehistoria av bröstcancer och därför går på kontroll årligen.

• Har bröstcancer krupit ner i åldrarna?

– Nej, det är ovanligt före 40 år. Risken ökar upp till 60 år och medelålder vid diagnostik är cirka 63 år.

--------------------------------------

FAKTA: Bröstcancer
• En av nio kvinnor i Sverige riskerar att få bröstcancer innan 75 års ålder.
• Den relativa överlevnaden i sjukdomen tio år efter diagnosen är betydligt bättre i dag än för 40 år sedan, drygt 80 procent.
• Medianåldern hos dem som får bröstcancer är drygt 60 år, färre än 5 procent är yngre än 40 år.
• År 2011 ställdes 8 382 bröstcancerdiagnoser hos 7 619 kvinnor och 45 diagnoser hos lika många män.
• Bröstcancer utvecklas sannolikt genom ett samspel mellan olika faktorer som arvsanlag (5–10 %), hormonell påverkan på bröstkörtlarna och olika livsstilsfaktorer. Som riskfaktorer nämns tidig pubertet, sent klimakterium, hormonersättningsbehandling i och efter klimakteriet, tidigare generationers p-piller, fetma efter klimakteriet, alkohol samt mycket bröstkörtelvävnad.
• Flera fullgångna graviditeter före 25 års ålder, liksom fysisk aktivitet, anses däremot minska risken för bröstcancer.

Källa: Cancer i siffror 2013, Cancerfonden och Socialstyrelsen i samarbete.

FAKTA: Symtom
I de flesta fall utvecklas bröstcancer i mjölkgångarnas celler eller i själva mjölkkörtlarna. Det vanligaste symtomet är en knöl i bröstet eller i armhålan, hård och oftast oöm. Andra symtom vid bröstcancer kan vara klar, genomskinlig eller blodig vätska från bröstvårtan, indragning av huden eller utslag eller rodnad på bröstet.
Så kollar du dig
• För att upptäcka bröstcancer tidigt rekommenderas mammografikontroller, så kallad screening.
• Alla kvinnor i åldern 40 – 74 år kallas med cirka två års intervall.
• Hör du inget så är det inget. Ibland behövs fler bilder för säker bedömning och då får du brev inom 1-3 veckor. Men du behöver inte oroa dig, det är vanligt med ofarliga förändringar också.

Artikeln kommer från 100% Östersund.