Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mammorna som ska stoppa ungdomsfylleri

Nystartade föreningen FML ska bekämpa langning och ungdomsfylleri i Strömsund. Främsta vapnen är information, kommunikation och samverkan.

Föräldrar mot langning av alkohol och droger, eller FML som föreningen kort och gott kallar sig, är noga med att påpeka att de inte ska leka extrapoliser i jakt på langarna.

– Vi är inte en förening som ska vara ute och ränna på byn, utan vi ska främst jobba på andra sätt, säger Åse Ehnberg, en av de sju mammor som tagit tag i frågan och startat föreningen.

– Vi vill vara de personer som andra föräldrar ska kunna vända sig till. En del i samverkansgruppen med polis, skola, kommun, sociala och andra, säger Monica Engström.

– Vi ska se till att ha en hemsida där föräldrar ska kunna ta kontakt, per mail eller i gästbok till exempel. Där kan vi också berätta vad som händer, hur läget ser ut i Strömsund och vad man kan vara vaksam på, säger Mia Harrysson och ger ett exempel:

– Ta det här med nya droger som florerar här nu. Där bör vi informera föräldrarna, så att de kan hålla koll och känna till vad det är, om det till exempel kommer en avi med posten.

– Många ungdomar har kontaktat oss och tycker det vi gör är bra. De tycker inte att det är okej med langning, alkohol och droger och känner en enorm press genom grupptryck till exempel. Då måste vi hjälpa till och ge dem argumenten till varför de inte ska göra det här, säger Monica Engström.

– Föräldrar, men även vuxna syskon och många fler, har svårt att stå emot och låta bli att langa. Att få dem att förstå att det är fel, är en viktig uppgift, säger Åse Ehnberg.

FML:s kanske viktigaste budskap är kanske ändå deras egen aktion. Att de visar hur viktigt det är att reagera, agera och inte bara acceptera det som händer kring ungdomarna, alkoholen och drogerna.

De sju som startade föreningen råkade vara mammor, men de har även pappor med sig och hoppas att ännu fler ansluter:

– Vi vill ha in folk från alla olika håll – kvinnor, män, ungdomar och äldre, säger Monica Engström.