Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Man anhållen för mordhot

Åratal av mordhot mot politiker, journalister och privatpersoner i Jämtland ser ut att ha fått ett slut. På tisdagen erkände en man i 25-årsåldern gärningarna och anhölls av åklagare.

Annons

Bara dagar efter att Västerpartiets Nisse Sandqvist fått en stympad mus på posten ser fallet ut att ha fått sin lösning.

För det blodiga brev som han fick i torsdags var bara toppen på ett isberg visar det sig. Där en rad personer, däribland en journalist på Länstidningen regelbundet har mordhotats under en längre tid.

Den anhållne mannen, som är i 25-årsåldern och hemmahörande i Strömsunds kommun, kunde gripas av polis efter att DNA på ett av hotbreven matchat den prover han lämnat i samband med tidigare brottslighet. Efter att ha konfronterats med bevisen erkände mannen också att det är han som ligger bakom hoten.

Nisse Sandqvist fick beskedet från polisen under tisdagen.

– Det känns bra. Både att han som skickat hoten kan få hjälp och att vi som blivit utsatta slipper gå och grubbla mer på det här, säger han.

Även för Länstidningens chefredaktör Lennart Mattsson kommer gripandet som en lättnad.

– Det har varit en mycket jobbig period, särskilt för journalistens anhöriga eftersom de också har blivit hotade, säger han.

Men han är också oroad över att hoten mot journalister blir allt vanligare.

– Under de senaste två åren har vi haft tre allvarliga hot mot våra medarbetare och tidigare hade jag bara varit med om något enstaka under mina 30 år i branschen, säger han.

Samtidigt anser han att polisen gjort ett bra utredningsarbete i det senaste fallet och visat handlingskraft när den misstänkte till slut kunde ringas in.

– Det visar att de tar det på allvar, säger Lennart Matsson.