Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Man åtalas efter dödsolycka

Åtal har väckts mot en man som på motorcykel ska ha kört på en 11-årig flicka i Lillhärdal förra sommaren. Flickan avled senare av skadorna.

Annons

Motorcykelföraren hade inget körkort när han körde upp på en trottoar i Lillhärdal i slutet av augusti. Strax framför honom gick en 11-årig flicka tillsammans med sina kompisar.

Enligt åklagaren Mikael Bäckström har mannen, som är i 20-årsåldern, medvetet kört den korta sträckan på trottoaren. Därefter ska mannen ha kört på flickan bakifrån.

Flickan fick så svåra skador av olyckan att hon avled.

Föraren har enligt åklagaren nekat till brott och hävdat att han tappat kontrollen över motorcykeln, efter att ha fått något i ansiktet. Men Mikael Bäckström anser sig ha bevis som talar emot mannens förklaring.

Bland annat har en rekonstruktion gjorts av händelseförloppet. Dessutom har åklagaren flera vittnen som kan berätta om hur mannen körde strax innan olyckan inträffade.

Förutom grovt vållande till annans död har mannen åtalats för grov vårdslöshet i trafik och olovlig körning. "Gärningen har innefattat ett medvetet risktagande av allvarligt slag", skriver Mikael Bäckström i sin stämningsansökan som lämnades in till Östersunds tingsrätt på måndagen.

Genom sitt körsätt ska mannen ha varit uppenbart likgiltig inför risken att köra på både den nu avlidna flickan och hennes kamrater.

I utredningen finns även resultatet av den rättsmedicinska undersökningen, som uppges styrka åtalet. Polisens tekniker har kommit fram till att det inte fanns något fel på motorcykeln som kan ha bidragit till olyckan.