Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Man döms för att ha bitit polis

När polisen skulle omhänderta en man förra sommaren gjorde mannen flera utfall och lyckades bita en av poliserna tre gånger i armen.

Polisen hade fått ett larm om ett hotfullt uppträdande på ett asylboende i länet. När de kom till platsen fann de en man som bar på en sten och ett järnföremål. Poliserna har uppgett att de försökte kommunicera med mannen på engelska och genom olika gester få honom att släppa föremålen. Mannen som är i 30-årsåldern ska inte ha reagerat och polisen beslutade sig för att omhänderta honom.

I det tumult som uppstod bet mannen en av poliserna i armen tre gånger samt slog honom i ansiktet. Han försökte också bita två andra poliser. Mannen erkänner ett bett men har i övrigt förnekat de andra punkterna. I ett fall har han hävdat att han agerade i nödvärn, det var när han försökte bita en polis i ett ben på väg till polisstationen.

Här sker det flest våldsbrott i Östersund – se kartan över de farligaste platserna

Östersunds tingsrätt anser att det inte finns någon anledning att ifrågasätta polisernas vittnesmål. Rätten stödjer sig också på fotografier av skadorna i armen som en av poliserna ådrog sig.

Mannen döms för våld mot tjänsteman, två fall av försök till våld mot tjänsteman samt våldsamt motstånd. Rätten skriver att normalt är straffet fängelse för våld mot tjänsteman. Men mannen är, såvitt rätten vet, sedan tidigare ostraffad. Och förra sommaren led han av psykisk ohälsa på grund av tidigare upplevelser i Afrika, oro för och saknad efter sin familj, samt påfrestningarna av att bo på ett asylboende.

Nu mår mannen däremot bättre och rätten anser att det saknas särskild anledning att tro att mannen återfaller i brott. Påföljden blir därför villkorlig dom med 75 timmars samhällstjänst.

Tingsrätten anser vidare att polisen som blev biten har utsatts för ett större lidande än vad som får anses normalt i tjänsteutövandet. Han blödde och hade värk och fick vänta i 14 veckor innan beskedet kom att han inte hade smittats av någon sjukdom. Den dömde mannen ska därför betala skadestånd på 10 000 kronor till polisen.

Här hittar du fler nyheter i kategorin Brott och Blåljus