Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Man döms för dödshot mot Peter Hultqvist på Twitter

Den man som stått åtalad för att ha dödshotat försvarsminister Peter Hultqvist på Twitter har nu dömts för olaga hot till skyddstillsyn, enligt P4 Göteborg.

Mannen, som är i 30-årsåldern, ska i maj i år ha lagt upp en bild på Twitter som föreställde Peter Hultqvist tillsammans med en bild på en skalle som genomborrats av en kula. I inlägget ska det också ha stått "wanted dead or alive for treason", vilket betyder eftersökt död eller levande för förräderi.

I slutet av september åtalades mannen för olaga hot, men han nekade till brott. Rättegången mot mannen ägde rum i Göteborgs tingsrätt den 19 september. Peter Hultqvist vittnade då mot mannen.

Peter Hultqvist har i förhör med Säpo berättat att hoten från början kom från en företrädare för nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen, NMR, som lade en lapp i brevlådan hemma hos försvarsministern med en inbjudan till en debatt under NMR:s demonstration i Falun på 1 maj.

En film från när lappen lades i försvarsministerns brevlåda lades sedan ut på NMR:s hemsida, och följdes av spydiga kommentarer. Under demonstrationen i Falun på 1 maj hade NMR sedan en pappdocka föreställande Hultqvist som kastades ned på marken från scenen samtidigt som en talkör skrek "landsförrädare".

Det var efter den händelsen som den hotfulla tweeten om försvarsministern kom.

Nu har mannen alltså dömts för olaga hot av Göteborgs tingsrätt, det rapporterar P4 Göteborg. Han döms också för att ha hotat en tjänsteman på förvaltningsrätten i Göteborg. Eftersom mannen behandlas inom den psykiatriska vården behöver han övervakning och döms därför till skyddstillsyn.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här