Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Man döms för misshandel – par frias från åtal om falska anklagelser

En misshandelshärva i Västjämtland har nu fått sin rättsliga prövning. I ett bråk misstänktes en 45-årig man för att ha knivskurit en man på kinden. Den knivskurne och dennes sambo skulle sen ha skurit sig själva på kroppen och anklagat 45-åringen för det.

Samtliga tre personer blev åtalade för brott, 45-åringen för misshandel och paret för falsk tillvitelse, det vill säga falska anklagelser.

Tingsrätten i Östersund finner det dock inte bevisat att paret har skadat sig själva. Det åklagaren lyfte fram för att styrka självskador var ett rättsutlåtande från läkare. Den bevisningen håller inte, bedömer rätten. Det finns svagheter i bevisningen eftersom läkarutlåtande lämnar öppet för fler förklaringar än bara att mannen eller kvinnan skulle skadat sig själva.

Rätten friar paret åtalet om från falsk tillvitelse.

Vad som däremot är bevisat, enligt tingsrätten, är att 45-åringen är skyldig till misshandel. I bråket drog 45-åringen kniv och rispade mannen. Bevis för detta är förutom vittnesuppgifter från paret att blod från den knivskurne hittades på en kniv hos 45-åringen.

45-åringen döms till skyddstillsyn med samhällstjänst i 140 timmar med särskild föreskrift att han ska hålla kontakt med psykiatrin. Han ska betala skadestånd på 16 000 kronor till målsägande.

Läs andra artiklar:

Fem personer åtalas för att ha plockat fönsterlav vid Svegs skidstadion

Två bilar i krock mellan Tulleråsen och Änge – fyra skadades

Brist på deltidsbrandmän i hela länet – räddningstjänsten vädjar om hjälp i sociala medier

-

Vill du ha lokala nyhetspushar till din mobiltelefon?

Ladda ner ÖP:s, LTZ:s eller TH:s app här, till Iphone eller till Android:

ÖP:s iPhone-app

ÖP:s Android-app

LTZ:s iPhone-app

LTZ:s Android-app