Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Man friades i domstol – får 24 000 kronor för att ha lidit i häkte

En man satt anhållen och häktad under nästan en månad i våras misstänkt för grov kvinnofridskränkning. Efter att han friats i domstol beviljas nu han nu ersättning av Justitiekanslern.

Personer som anhålls och häktas men som sedan visar sig vara oskyldig genom att avskrivas från polisutredning eller frias i domstol, har rätt till ersättning för lidande.

Mannen hade därför begärt ersättning för lidande enligt justitiekanslerns praxis, ersättning för advokatkostnaderna samt för förlorad lön. Enligt mannen skulle han fått 18 000 kronor i lön om han inte suttit anhållen och häktad.

Justitiekanslern godkände i princip hans ansökan om lidande utan att blinka och mannen får 24 000 kronor, vilket är praxis för den tid han satt anhållen och häktad. Även advokatkostnaderna får han ersättning för och den landade på 1678 kronor.

Men där tog det stopp.

De uppgifter mannen skickat in angående den lön han förlorat räckte inte. Justitiekanslern kan inte avgöra hur mycket mannen förlorat utifrån det. Därför får han inte ersättning för förlorad arbetsinkomst.

Mannen kan, enligt Justitiekanslern, komma in med en ny ansökan om förlorad lön men då krävs det fler uppgifter.

...

Den här nyheten skickades ut som geopush till de som är intresserade av nyheter i sin närhet.

Vill du ha lokala nyhetspushar till din mobiltelefon?

Ladda ner ÖP:s eller LTZ:s app här, till Iphone eller till Android:

ÖP:s iPhone-app

ÖP:s Android-app

LTZ:s iPhone-app

LTZ:s Android-app