Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Man gör alldeles för lite för att hjälpa föräldrarna”

Förre socialdirektören Kjell Brickman anser att bara rutinerade socialsekreterare borde få handskas med barnfrågor.

– Det är svårt att vara objektiv. Man kan börja samla saker som hjälper mig att nå det mål jag bestämt mig för, säger han.

Annons

Kjell Brickman är relativt nybliven pensionär. Under hela sin karriär har han arbetat med sociala frågor. Först som socialsekreterare, sedan som chef för individ- och familjeomsorgen i Krokom.

Men han har framför allt arbetat som socialdirektör på länsstyrelsen. Där har han granskat hur kommunernas socialnämnder och socialtjänster sköter sitt uppdrag.

Under åren har han funderat mycket kring lagen om vård av unga, LVU.

– Systemet är uppbyggt så att man ska visa på att barnets behov inte kan lösas hos föräldrarna, säger Kjell Brickman.

I det arbetet ska socialsekreteraren granska och göra bedömningar. Och så fort det handlar om bedömningar finns risken att det blir personligt tyckande.

– Det finns socialsekreterare som inte är tillräckligt erfarna och personligt mogna. Det finns en tendens att när man får tankar på ett LVU så samlar man bara på sig de negativa bitar som gör att man kan slutföra det. Det är lätt att i den situationen brista i objektivitet, säger han.

Kjell Brickman anser att det endast borde vara rutinerade utredare som handskas med sådana ärenden.

– Det finns uppenbara problem i systemet som skulle kunna avhjälpas om man använder väldigt erfarna utredare.

Han säger att det säkert begås fel med jämna mellanrum just på grund av att handläggare egentligen inte är lämpliga.

– Har man väl kommit in på socionomutbildningen kommer man ut som socionom, oavsett om man är lämplig eller ej. Jag tycker att universitetet måste ta större ansvar. Jag har sett personer som definitivt inte borde hålla på med det här.

Kjell Brickman ser gärna att det inrättas en speciell barndomstol. Och att man skiljer på rollerna på socialtjänsten – en utreder, någon annan driver frågan i förvaltningsrätten. Helst ska det finnas en specialist i form av en konsult att rådfråga.

– Tidigare har jag drivit frågan om att inrätta en specialistfunktion inom kommunförbundet. Det minskar risken att utredarna gärna blir partiska, säger han.

Han har samtidigt förståelse för att kommunerna agerar. Han menar att en kommun inte kan anklagas för att ha gjort fel om ett LVU rivs upp. I många fall får dessutom socialtjänsten kritik för att de gjort för lite. Det i sin tur är också en annan riskfaktor.

– Egentligen kanske man från socialtjänsten inte tycker att det behövs göras ett omhändertagande. Men för att hålla ryggen fri så gör man ändå en ansökan.

Brickman anser också att kommunerna som beslutat om omhändertagandet glömmer bort andemeningen. Tvångsvården ska vara tillfällig och barnet ska återförenas med sina föräldrar.

– Jag tycker att man gör alldeles för lite för att hjälpa föräldrarna att lösa sin situation.

Annons