Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Man häktas misstänkt för grovt vapenbrott – fraktade automatvapen i bilen

På fredagen häktades en man i 30-årsåldern på sannolika skäl misstänkt för grovt vapenbrott.
– Man har anträffat en AK47: a, en så kallad kalasjnikov, i en bil och man misstänker personen som begärs häktad för innehav av det här vapnet säger åklagare Lisa Forsberg.

Läs mer: Två män anhållna för grovt vapenbrott – automatvapen hittades i deras bil

Natten mot onsdagen hittade polisen vapnet i en bil som stoppades i en fordonskontroll, längs E 14 i höjd med Gällö. Två personer som färdades i bilen greps. På fredagen häktade Östersunds tingsrätt en av männen på grund av risken för att han undanhåller bevis och fortsätter att begå brott, samt för att brottet kan leda till ett längre fängelsestraff.

– Sedan årsskiftet har man höjt straffet för grovt vapenbrott från ett år till två år som minimistraff. Det innebär att man ska häkta, om det inte är uppenbart att det saknas skäl för häktning.

Den andre mannen var inledningsvis anhållen, men han har släppts.

– Han var anhållen på sannolika skäl, men misstanken mot honom har försvagats kan man väl konstatera. Därför begärs han inte häktad.

Polisen har undersökt det beslagtagna vapnet och de kunde konstatera att det är funktionsdugligt, berättar Lisa Forsberg.

- Nu ska man göra en fördjupad undersökning av vapnet där man ska leta fingeravtryck, bland annat.

Den häktade mannens advokat vill inte kommentera ärendet.