Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

– Man jobbar ju med händerna så bakelsen är ett hantverk

I dag invigs Konstens Vecka. Det kan den sötsugne passa på att fira med årets konstbakelse ”Dolcepaletto”, (godbit på italienska) designad högtiden till ära av konstnären Malin­Matilda Allberg, konditor Carina Nilsson på Wedemarks Konditori och hennes praktikant Rosalinn Olsson.

Rosalinn Olsson går tredje året på Livsmedelsprogrammet på Palmcrantzskolan i Östersund och gör praktik på Wedemarks fyra dagar i veckan under två månaders tid. I dagarna har hon haft fullt upp med att förbereda årets konstbakelse.

– Bakelsen är gjord på en mandelbotten som är doppad i choklad, det är hallonsylt i mitten och bakelsen är täckt med en kaffemousse och Sveriges Konstföreningars logga i marsipan ovanpå, säger Rosalinn Olsson.

Vad är roligast med att baka?

– Att man kan vara kreativ och använda sin fantasi till att göra olika tolkningar, säger Rosalinn Olsson.

Men när hon bakar hemma blir det mer bröd än bakverk.

– Jag har inte riktigt bestämt mig för om jag ska bli konditor, men jag tycker att det är väldigt kul.

Bakelsen kommer att serveras under hela veckan. Inför dagens premiär har Rosalinn Olsson och Carina Nilsson förberett 100–150 bakelser.

– Men eftersom man inte vet hur mycket den kommer att sälja så kan man inte förbereda för många, säger Carina Nilsson.

Förra året var det Törners Konditori som fick äran att tillverka konstbakelsen.

– I år frågade MalinMatilda oss om vi var intresserade, och så kom hon med en idé på hur bakelsen skulle se ut. Sedan har vi anpassat den idén så att det ska funka praktiskt och jobbmässigt. Vi känner oss nöjda och konstnären är nöjd, säger Carina Nilsson.

Kan ett bakverk vara konst?

– Ja, det tycker jag. Man jobbar ju med händerna så det är ett hantverk. Ibland är man väldigt fri och kreativ, men ibland jobbar man mer uppstyrt, säger Carina Nilsson.