Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Man måste hela tiden föryngra sig"

För några år sedan haglade åsikterna om musiken på Radio Jämtland. För mycket pop och rejv tyckte någon, för mycket "ungdomsmusik" sa kanske någon annan. 100 procent Östersund ringde upp P4 Jämtlands musikläggare för att kolla hur det står till i dag.

Han heter Thore Wilhelmsson och har jobbat heltid med musikläggningen på P4 Jämtland, Norrbotten och Västerbotten de senaste 15 åren. För några år sedan, innan omorganisationen, hade alla lokala kanaler egna musikredaktörer. Nu är musiken mer genomtänkt och har en tydlig policy.

• Visst har det varit en hel del klagomål?

– Ja, men det har gått ner. Generellt så har vi som jobbar med musikläggning analyserat och lärt oss mer om vad den stora publiken tycker om musiken i P4. Tidigare, innan vi fick konkurrens av reklamradion, så var det många inom SR som hade inställningen att "vi vet vad våra lyssnare vill höra och behöver inga undersökningar". Men det har visat sig vara helt fel.

Men visst förekommer klagomål fortfarande. Det kommer alltid finnas en generation som inte tycker om vad SR spelar, men man måste hela tiden föryngra sig, säger Thore.

– Redan på 1930-talet var det så. Den tidens populärmusik var dragspel och de äldre förfasades redan då över "det där hemska" dragspelet som spelades på dansbanorna på lördagarna.

Han berättar att ordet "ungdomsmusik" använts flitigt bland klagomålen.

– Men ibland tror folk att det är ung musik fast den är äldre. Den musik man inte känner igen känner man sig kanske inte trygg med.

Huvudmålgruppen för P4 har i många år varit 30–55 år. Därför gör P4 lyssnarundersökningar bland 600–700 personer i den åldern varannan vecka.

– Där är det inga ungdomar med så man kan inte komma med det argumentet, säger Thore och berättar ett förödande exempel:

– Jag såg att finska motsvarigheter till P4 har fått katastrofala lyssnarsiffror sedan de började spela "något för alla". Det funkar inte.

• Men det blir någon äldre dänga då och då? Eller kanske dansband?

– Det är klart vi kan köra någon äldre låt då och då, men för att en kvinna på 45 år ska känna igen sig behöver vi komma in på 1970-talet. 60-talet och neråt blir det mindre av.

– Dansband kan man få höra någon gång om man lyssnar på förmiddagarna. Men "peaken" för dansband var kring -78, -79, så därför är det mindre av det numera, säger Thore.

Den här artikeln kommer från 100 procent Östersund.