Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Man måste lära sig grunderna först"

Det är febril aktivitet inne i Östersunds arena varje kväll – inte minst i gymnastiksalen. 100 Procent Östersund hakade på mini-gruppen under ett träningspass.

Annons

Östersundsgymnasterna består av ett flertal olika gymnastikgrupper. Där hittar man varianter som parkour, trampolin, cheerleading, rytmisk gymnastik och den traditionella truppgymnastiken, för att bara nämna några.

Under onsdagskvällar är det bland annat träningsgrupp-mini som intar hallen.

– Det här är en träningsgrupp där alla som är mellan 6–9 år kan vara med. Man får lära sig grunderna i gymnastiken. Det kan också fungera som förberedande träning för att sedan kunna gå vidare till en tävlingsgrupp, förklarar Helen Holmbom som är hjälptränare till gruppen.

Hon förklarar också att flytten till den nya arenan känns som ett jättelyft för gymnastiken.

– Det känns jättekul att man satsar på det här. Den största skillnaden är att den stora lokalen och att alla redskap alltid är på plats. Där sparar vi tränare mycket tid på att inte behöva packa upp och ned.

Något hon saknar är att gymnastiken blir lite större också ute i allmänheten.

– Det vore ju roligt om vi kunde ha fler tävlingar och uppvisningar här. Det kan nog vara en sport som man lätt glömmer bort. Det vore väldigt roligt om det kunde bli en publiksport, säger hon.

På schemat denna kväll stod att lära sig göra kullerbyttor och att lära sig att stå på huvud och händer. Det var full fart på de drygt 20 gymnasterna och ivern att få göra nya övningar var stor. Ibland fick tränarna bromsa lite.

– Det finns ju en skaderisk med gymnastik, därför är det viktigt att inte göra för svåra saker direkt. Man måste lära sig grunderna först.

Det är lätt att vilja lite mer än man kan?

– Ja, men så är det ju, det känner jag igen själv från när jag var liten. Man ville alltid göra det svåraste först, skrattar Helen.

Anmälan till träningsgruppen- och andra gymnastikgrupper görs via Östersundsgymnasternas hemsida.

Artikeln kommer från 100% Östersund.