Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Man ska ha fört vidare stulna pengar – åtalas för penningtvätt

En man i 65-årsåldern åtalas vid Östersunds tingsrätt för att ha tvättat 60 000 kronor som kommer från brottslig verksamhet.

Enligt åtalet ska mannen som bor på en ort i länet under en dag i oktober 2016 tagit emot 12 överföringar á 5 000 kronor på sitt bankkonto. Pengarna ska ha förts över från en annans mans konto.

Enligt åklagaren har mannen sedan haft pengarna på kontot under fem dagar och sedan omsatt dem. Åklagaren menar också att mannen gjort så för att dölja att pengarna kommer från brottslighet.

Det gör att åklagaren vill att mannen ska dömas för penningtvättsbrott. I andra hand vill åklagaren att han ska dömas för penningtvättsförseelse.

I polisens förundersökning framgår det att båda männen, som bor på två helt olika ställen, säger att en person som påstår sig vara från Microsoft ringt dem. Personen ska ha förmått ena mannen att ge bort sitt inlogg och lösen till sin internetbank och då försvann pengarna.

Den åtalade mannen säger att mannen som påstod sig vara från Microsoft sagt att han fått in en stor summa pengar felaktigt på sin internetbank och att mannen därför skicka tillbaka dem till en adress i Turkiet. Det säger sig mannen ha gjort.

Som bevisning hänvisar bland annat åklagaren till förhör med både den åtalade som målsägande. Den åtalade säger att han fört pengar vidare, men förnekar brott. Åklagaren lägger också fram utdrag som visar att den åtalade mannen skickat pengar vidare.

Läs mer nyheter från Östersunds kommun här:

Åtalad man kränkte hela tingsrätten – och lämnade rättegången

Avgassystem och dammsugare hamnade i tunna för porslin och glas – nu tas restavfall bort från kommunala soprum

Mer än en halv miljon flygresenärer till Frösön under 2017

...