Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Man ska inte stjäla

Varje felaktigt använd skattekrona är en stöld från skattebetalarna!

Det klassiska Socialdemokratiska citatet har jag använt många gånger för att markera att den offentliga verksamheten måste bedrivas effektivt. Det spelar ingen roll om det är skolan, äldreomsorgen, fritidsanläggningar eller gator och vägar så ska skattebetalarna förvänta sig att pengarna används effektivt. Självklart ingår det också att vi måste prioritera och det är där som den politiska debatten står att vi gör olika prioriteringar beroende på vilka värderingar vi har som folkvalda.

Ett sätt att använda skattepengar felaktigt är att skicka pengar som ska gå till omsorg om de äldre eller till skolan direkt i fickan på förmögna riskkapitalister. Inga anonyma miljardärer ska bli ännu rikare på de pengar kommunerna avsätter till vård, omsorg eller skolan.

Jag har alltid hävdat att vi inte ska vara rädda för att släppa in andra utförare av välfärdstjänster. Det kan vara bra att jämföra olika utförare och därmed öka effektiviteten. Det viktiga har varit att vi alltid har full insyn och koll på kvaliteten. Däremot har jag och Socialdemokraterna i Jämtlands län alltid lyft fram de kooperativa lösningarna med föreningar, kooperativ och nonprofit-företag som förebilder. I dessa företagsformer återinvesteras alltid vinsten i verksamheten. Där sker ingen utdelning till aktieägarna.

Därför har vi drivit frågan om att den som upphandlar välfärdstjänster måste kunna ställa krav på att det överskott som verksamheten ger ska återinvesteras i den verksamhet man bedriver. Det är ju till detta som skattepengarna skulle gå till från första början. Vi har motionerat till vår egen partikongress med den innebörden. Vi har motionerat om att vi ska kunna bedriva skola på entreprenad med dessa krav på återinvestering av överskottet. Så sent som 2010 sa den borgerliga regeringen Nej till Östersunds kommuns begäran om detta.

Att dela ut vinster till aktie- ägarna är felaktigt använda skatte- pengar och därmed en stöld från skattebetalarna.

Jens Nilsson (S)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel