Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Man ska vara frågvis"

Böter eller fängelse. Det är vad som väntar om du köper ett par extraljus som du misstänker kan vara stulna.

– För att det ska bli ett häleri ska man ha misstänkt eller vetat om att det var stulna. Man måste fråga lite saker när man köper och framför allt veta vem jag köper av, säger Per Thelin, förundersökningsledare vid Östersundspolisen.

Många av de stulna extraljusen säljs på andrahandsmarknaden. För att undvika och minimera risken för att det ska kunna säljas vidare är det bra att märka dina saker.

– Man kan stöldskyddsmärka dem eller märka dem med personnummer.

Men om köpt en vara och efteråt märker att varan var märkt, vad ska du göra?

– Då får man ta kontakt med polisen och bara berätta vad som hänt.

Du som köpare kan åtalas för häleri och få böter eller upp till sex års fängelse om brottet anses vara grovt om du misstänker eller vet om att varan är stulen.

– Ska jag köpa något i andra hand ska man ställa sig frågan om det här är ett rimligt pris. Sedan kan man fråga var är varan köpt och om de är märkta ska man absolut inte köpa.

Har du något tips att ge till mig som köpare hur jag kan undvika att köpa stulna varor?

– Man ska vara frågvis. Och sedan be om kvitto och veta vem säljaren är.

Om du skulle ha blivit av med dina extraljus och sedan upptäcker dem på stan, vad händer då?

– Vi säger så här. Du har köpt en cykel för 1 000 kronor, det är ett rimligt pris, du får kvitto och har frågat lite saker. Sedan kommer jag och säger att det är min cykel som jag anmält stulen. Då är det ju inte häleri från din sida.

Men vem får cykeln?

– Då jag säger att det är min cykel så kommer polisen att ta cykeln i beslag och sedan hävs cykeln till den rättmätige ägaren. Och du har tre veckor på dig att inge missnöje till tingsrätten.