Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Män skadar sig oftare vid hemmafix

Det är lätt att slå hammaren på tummen när man ska fixa hemma.
Nästan hälften av männen har gjort sig illa när de renoverat.

Annons

Visst blir det vackert med nyslipade golv, nymålade väggar eller ett fräscht trädäck att njuta morgonkaffet på. Men det är inte alla som är gjorda för att hemmafixa. Nästan 70 procent medger i en enkät från Skanska att de misslyckats, mer eller mindre, med sina renoveringsförsök i hemmet.

Männen förefaller också vara mindre säkerhetsmedvetna än kvinnorna. Av männen uppger 49 procent att de har skadat sig när de hemmafixat, med allt från att spika upp en tavla till att lägga om taket. Skadefrekvensen för kvinnor är betydligt beskedligare, bara 31 procent av kvinnorna har gjort sig illa.

Samtidigt verkar männen trivas bättre med verktygen med stigande ålder. I den yngsta åldersgruppen (18-24 år) är det bara hälften av männen som tycker att de är händiga mot 82 procent i 60-årsåldern. För kvinnor är motsvarande ökning bara drygt 10 procentenheter till 59 procent.

Men det finns också uppgifter som kan tygla den starkaste renoveringsfeeling. Hela 69 procent fylls av oro när det handlar om att att fälla träd och 51 procent får ångest inför tanken på att själv lägga om taket på villan.