Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Män tjänar 20 procent mer

För exakt sju år sedan hamnade Sverige högst på listan vad gäller jämställdhet i undersökningen World Economic Forum som jämför jämställdhet mellan länder.

Men fortfarande är jämställdheten i Sverige långt ifrån bra. I Jämtland-Västernorrland har män i genomsnitt 20 procent mer i lön och pension än kvinnor, detta enligt en färsk rapport som Regionförbundet och Länsstyrelsen Västernorrland tagit fram.

Denna rapport visar att män får i genomsnitt 4 500 kronor mer i lön per månad i jämförelse med kvinnor, varvid denna skillnad ger effekter som syns tydligt i många delar utav samhället.

På den ekonomiska fronten måste kvinnor kämpa mycket hårdare än männen, för att nå samma lön och pension. Denna ekonomiska orättvisa gör att kvinnor drabbas hårdare socioekonomiskt genom hela livet fram till och med pension.

Vi uppmärksammar därför att ensamstående kvinnor är en särskilt glömd och utsatt grupp vad gäller ojämställda pensioner.

Det finns kvinnor i länet som skulle behöva få det mycket bättre. Här finns det saker som behöver göras för att dessa människor ska få en värdig pension.

Vi accepterar inte att människor ska hamna i fattigdom i samband med övergång till pension.

Pernilla Karlsson (C), Irene Löfgren (C)

Centerkvinnorna Jämtlands län

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel