Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mandarin – men det får man väl inte säga i det här jävla landet längre

Den största nyheten sedan de tog ifrån oss n-bollen. Och pepparkaksgubbarna. Och n-ordet ur Pippi Långstrump.

Mandarinen är hotad. Så upp till kamp. Det är dags för en insändare.

Listan på saker som tagits ifrån oss medelålders kränkta män är lång, och kan nu göras ännu längre. Inför julen kommer det nämligen nya propåer från pk-Sverige. Mandarinen finns inte.

Hahahaha, mandarinen finns inte!

Allt det smågula vi vräker i oss till jul och efter jul är andra småcitrusfrukter. INTE mandariner.

För det har någon forskare sagt.

Jag googlade och hittade det här syrliga tramset:

"Mandarinen odlas visserligen fortfarande men den finns inte i handeln förutom som konserverade klyftor." skriver tidningen Metro, som har forskat i saken.

Det skulle alltså vara de där söta klyftorna som användes som dekoration till gräddtårtan för oss som fyllde år på vintern när vi var barn.

Alltså ingen mandarin i vår butik. Däremot clementiner. Och satsumas.

Jag googlar:

"Clementinen klämdes fram ur en korsning mellan mandarin och pomerans år 1902 och är döpt efter den algeriske prästen Pierre Clément som ska ha skapat korsningen.

Satsumas kommer från början från den japanska ön Kiushu och kommer till Sverige från norra halvklotet i mitten av oktober och södra halvklotet i mars. Den skiftar ibland lite åt det gröna."

Surt. Och jag blir så förbannad. Har jag sagt mandarin i över 50 år så inte tänker jag sluta med det bara för att någon har kommit på att mandariner inte finns i svenska fruktdiskar.

Och hur ska det gå med den gamla fina versen som fanns hemma på skärbrädan i det hus där jag växte upp: "Med morot, äpple, mandarin håller man fysiken fin". Eller var det apelsin? Äh, skitsamma.

Jag tänker i alla fall fortsätta säga mandarin så länge jag finns till.

NEJ! MANDARIN FINNS INTE! hör jag hur du skriker till mig.

Men då skriker jag tillbaka.

MANDARIN-MANDARIN-MANDARIN!!!

Men det får man väl inte säga i det här jävla landet längre.