Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mandel - nyttig och med en doft av jul

Mandel duger till så mycket mer än att hälla i glöggen.

Det är en finfin, mild liten smaksättare med härligt knaprig konsistens.

Stoppa mer mandel i maten - och få julstämning på köpet.

Tänk att ett litet frö kan ha så mycket att tillföra världen. För det är just vad mandel är, ett frö inuti kärnan av mandelträdets stenfrukter. Vi kan ju bara buga och bocka för den gamla grek som upptäckte kärnans aromatiska innehåll redan på 400-talet före Kristus och började odla mandelträd på bergssluttningarna. En enastående upptäckt som spreds över världen. Än i dag odlas mandel i stora delar av Medelhavsområdet.

Blommande mandelträd kan till och med skådas i södra Sverige och på Gotland.

Själva sötmandeln är en alldeles bedårande liten tingest som har så mycket mer att ge än vi oftast tänker på. Den har en sällsamt behaglig knaprighet, mjuk och hård på samma gång liksom. Smaken är söt och mild som en försommarmorgon i motsol.

I mat föredrar jag skållad mandel, medan den diskreta bitterheten som sitter i skalet kan utgöra en skön brytning i bakverk och sötsaker - som en minidos av bittermandel, vilken för övrigt är gravt underskattad. Giftig, men grymt god om man säger så.

Mitt tips är att ta vara på mandelns inbyggda julkänsla och hysta ned lite mandel i maten. Det blir knaprigt, gott och dessutom vackert att titta på. Den platsar i betydligt fler sammanhang än man kan ana. I tomatsåsen, gröten, pastan, fisken, köttbullarna, soppan, risotton - överallt där du kan tjäna på lite extra "crunch".

Men tänk på att många är allergiska mot mandel. Fråga innan du börjar experimentera.

Traditionen med mandel i julgröten kan betraktas som en hyllning till mandelns finstämda väsen. En tradition värd att bevara.

Mia Gahne/TT