Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många anledningar att spana in webb-tv

Annons

Förra veckan startades tv-inslag 56 000 gånger på vår sajt op.se.

Påsken är godis och tv, bland annat. Studerar man kvällens tv-tablåer över de etablerade kanalerna syns inte mycket av den snabba förändring tv-tittandet genomgår. Inte ens hos kanal 5 som kör superkommersialiserade American funniest homevideos.

Nej, tv-revolutionen pågår på nätet. SVT, TV4 och de andra stora kanalerna lägger ut mer av sitt programutbud. Du kan glömma tablåtänket med program på bestämda tider. Titta istället på nätet när du kan och vill. Självklart upptäcker allt fler den möjligheten.

nya svårigheter upp för tv-företagen. Traditionell tv-reklam fungerar inte som tidigare. Frågan om tv-licens för public service i framtiden är olöst. Den blir extra knepig när allt plötsligt finns gratis på internet.

Mest märks tv-revolutionen i webb-tv. Möjligheten att själv producera rörlig bild och publicera sig. Det blir lite löjligt att sända gamla ”ång-tv” program där tittarna tävlar med sina bästa hemvideos samtidigt som Youtube och andra sajter öppnar sig några klick bort. Som att befinna sig i två århundraden samtidigt.

ÖP var föregångare med att som tidning producera TV-nyheter. I dag ligger tittarfrekvensen på op.se i topp bland morgontidningarna som gör webb-tv. Det är kul att kunna berätta om.

senaste månaderna är vår satsning på att följa talangtävlingen Musik direkt. Sparken som drevs med en reamotor och de andra konstiga fordonen som tävlade på isen i Ljusendal drog stor webb-tv-publik. Men mest intressant är ett exemplet på hur webb-TV förändrar journalistiken.

Filmklippet som avslöjar hur poliser i Härjedalen kör i hög hastighet med en släpvagn kopplad bakom polisbilen ligger just nu högst i tittartoppen på op.se. Poliserna misstänks för fortkörning. Ärendet utreds just nu av åklagare i Umeå.

Filmsekvensen spelades in av en bilist som reagerade på vad han såg efter vägen. Det blev en anmärkningsvärd dokumentation som knappast någon vanlig tidningsredaktion eller nyhetskanal hade kunnat göra.

Förra veckan skrev jag om grävande journalistik. Möjligheten för dig och dina grannar att själva filma och publicera er innebär en ny sorts allmänhetens granskande öga, som når mycket längre än vad vi journalister har resurser att göra. Det kan lika gärna handla om att avslöja missförhållanden som att visa något spektakulärt.

älgar som promenerar på en lång rad över Storsjöns is i ett blått skymningsljus är exempel på det senare. Även det klippet inskickat av en läsare har klickats flitigt på op.se.

Om du inte redan gör det så kolla in ÖP:s webb-TV. Du kommer att bli överraskad.

I dag hittar du förstås också Påsk i färg i tv-version där.

Mer läsning

Annons