Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många är överviktiga i Strömsund

Mer än hälften av invånarna i Strömsunds kommun är överviktiga eller feta. Och dessutom är det en högre andel som rapporterar om högt blodtryck än i övriga länet.

Annons

Det framkommer i Folkhälsomyndighetens presentation av undersökningen ”Hälsa på lika villkor”. Vart fjärde år sedan 2006 deltar Jämtlands län och dess åtta kommuner med ett utökat urval i undersökningen, och vissa siffror från Strömsunds kommun är oroväckande. Enligt undersökningen är 65 procent av kommunens invånare feta eller överviktiga, jämfört med 42 procent i länet. Det framkommer också att befolkningen i kommunen äter mindre frukt och grönt än i övriga riket, och att hälften av de tillfrågade personerna faktiskt vill ha stöd för att förbättra sina matvanor.

Wiveka Kjellgren, som arbetar med folkhälsofrågor på Strömsunds kommun, har med andra ord en del att fundera på inför framtiden.

– Det här har varit en tendens tidigare också, och vi kommer att diskutera hur vi ska se på detta när Folkhälsorådet sammanträder i maj, säger Wiveka Kjellgren som inte vill dra några förhastade slutsatser utifrån undersökningen.

Region Jämtland/Härjedalen, som har analyserat undersökningen, uppmanar Strömsunds kommun att arbeta med främjandet av goda levnadsvanor. Faktum är också att Strömsunds kommun medverkar i flera insatser som ska främja folkhälsan, bland annat genom projektet HälsoSam Ström för vuxna.

– Dessutom har alla verksamheter fått uppdraget att jobba med folkhälsan. Kommunen gör varje år en egen välfärdsredovisning där vi också tittar på folkhälsan, men ur ett mycket bredare perspektiv, då vi använder material från exempelvis skolorna och arbetsförmedlingen. Den ska också presenteras på Folkhälsorådet, och efter det vet vi hur vi går vidare, berättar Wiveka Kjellgren.

Oroväckande är också att det är en högre andel som rapporterar högt blodtryck i kommunen än i övriga länet, och Region Jämtland/Härjedalen slår fast att ekonomiska förhållanden och utbildningsnivå spelar en betydande roll för hur levnadsvanorna ser ut. Det framkommer också att medborgare i kommunen har lägre tillit till andra människor i jämförelse med det övriga länet.

Noterbart i undersökningen är dock att medellivslängden för både män och kvinnor i Strömsunds kommun har ökat. Förväntad livslängd för kvinnor i Strömsunds kommun var i genomsnitt 83,3 år och för männen 79,2 år. Hela undersökningen finns att läsa på Folkhälsomyndigheten.