Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Många av våra kollegor har tagit på sig för mycket skog"

Virkesköparen Crister Lindh anser att flera skogsbolag inte agerat för sina kunders bästa.
– Många av våra kollegor har tagit på sig för mycket skog. Nu sitter kunderna där låsta, säger Crister Lindh.

Crister Lindh arbetar som virkesköpare för Weda skog. Och han har erfarenhet av att jobba med stormar ända sedan 2000. Han tycker att det är viktigt att skogsbolag inte köper upp mer skog än de kan klara av att ta ut i tid.

– Vi på Weda skog är klara med stormavverkningen på allt vi kontrakterat. Man ska inte lova mer än man kan hålla, säger han.

Han anser att många större skogsbolag inte tänkt igenom situationen riktigt och helt enkelt tagit på sig för mycket uppdrag. Och han menar att det blir tydligt nu när många bolag tvingas söka dispens från regeln att allt färskt virke ska vara ute ur skogen 15 juli.

– Man måste tänka på skogsägaren i första hand. Nu har man med berått mod satt kunderna på pottkanten, säger Crister Lindh.

Weda skog har haft kontrakt på 75 000 kubikmeter vindfälld skog och enligt Crister Lindh kommer troligen allt vara bortforslat även från lagring vid väg före 15 juli. Han menar att de hade kunnat ta på sig mer uppdrag.

– Det som händer är inte glädjande för oss i branschen. Det är viktigt att vi samarbetar. Men man måste göra klart för kunderna att det finns andra aktörer. Beskedet borde vara att om kunden finner en annan aktör så ska de få ta den utvägen. Nu tvingas man i stället till att söka dispenser, säger Crister Lindh.

Han menar att skadeinsektshotet gör att det måste vara högsta prioritet att få ut timret ur skogen, inte att skopa åt sig så många kunder som möjligt.

– Man kan inte stå och vara protektionistisk mot kunderna. De måste få hjälp.

Crister Lindh säger att Weda skogs entreprenörer har semesteruppehåll. De kommer efter semestern att börja köra på kontrakt på stående skog.

– Det vore så mycket bättre om vi kunde köra på vindfälld skog. Det är inte bara resursbrist som gör att timret ligger för länge i skogen, det brister även i viljan att lyckas. För det finns aktörer som har resurser, säger han.