Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många fallskador i Östersund

Om man är över 80 år och bor i Östersunds kommun är det stor risk att man behöver uppsöka vård på grund av en fallskada.

När Svenska kommuner och landsting, SKL, kommer med sin nya rapport "Öppna jämförelser - vård och omsorg om äldre 2013", visar den att Östersunds kommun ligger i botten vad gäller fallskador hos äldre. Bara sex andra kommuner i Sverige har fler fallskador per 1000 invånare som är över 80 år.

– Det är absolut ett problem. Det är naturligtvis förenat med väldigt mycket lidande för den enskilda personen och även stora kostnader. Vi har precis satt oss ner för att granska öppna jämförelsen och siffrorna och ska se vad vi kan skruva i lite ytterligare, säger Bodil Evertsson som är medicinskt ansvarig för rehabilitering i Östersunds kommun.

Exakt vad fallskadorna kostar kommunen varje år vet hon inte. Men enligt folkhälsoinstitutet beräknas kostnaderna för fallolyckor i Sverige ligga på 14 miljarder kronor per år.

– Vi har inte gjort någon sådan räkning de senaste åren. Men de sammanlagda samhällskostnaderna är oerhörda, säger Bodil Evertsson.

Redan 2008 uppmärksammades problemet med många fallskador hos äldre i Östersund. Då satsade man på att ta fram ett nytt arbetssätt för att förebygga fall där alla som flyttar in på ett särskilt boende erbjuds en riskbedömning för att se om det finns fallrisk. Men trots det ser det alltså inte bättre ut i kommunen.

– Vi måste se över om det är något i vårt arbetssätt som måste justeras. Och se om vi verkligen jobbar på det här viset så de medborgare i kommunen som vi kommer i kontakt med får möjligheten att utreda vilka riskfaktorer som finns, säger Bodil Evertsson.

De personer som har hemtjänst och där det finns risk för att de faller erbjuds att få träffa en sjukgymnast för att individuellt träna upp styrka och balans. Något som är viktiga faktorer när det handlar om äldre personer som har lätt för att ramla.

Bodil Evertsson poängterar att de bara jobbar fallförebyggande med äldre personer som har kontakt med kommunen genom hemtjänst eller särskilt boende. Och även de som tidigare har drabbats av en fraktur på grund av en fallolycka erbjuds en fallriskbedömning. Övriga äldre i Östersund kommer kommunen inte i kontakt med.

Varje år dör 1500 personer över 65 år i Sverige på grund av en skada från ett fall.