Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många fick smak för vinmässan

Vin och choklad.
En klassisk vinn-vinn-situation. Det tycker i alla fall Dawna Alexander som delade med sig av sina bästa tips under den årliga Kvalitetsvinmässan i Östersund.

Annons

Dawna Alexander är sommelier på fritiden, och en av 390 medlemmar i Munskänkarna i Östersund. Faktum är att Östersundssektionen är en av Sveriges absolut största, och att intresset för vin är stort i staden framgick tydligt på Gamla Teatern under lördagen. Hundratals personer betalade gärna en slant för att njuta av viner från världens alla hörn, och bland experterna som lotsade runt besökarna bland montrarna fanns bland andra Dawna Alexander. En av hennes specialiteter är kombinationen choklad/vin.

– Mörk choklad passar utmärkt till vin, och eftersom jag är amerikanska så anser jag att Zinfandel är det absolut bästa till just choklad. Vinet ska ha hög fruktighet, låg strävhet och en pigg syra, berättar Dawna.

Dessutom brukar det gå åt mindre vin om man äter det tillsammans med choklad, eftersom det förlänger smakupplevelsen.

– Det räcker med små bitar, och man ska trycka upp chokladen mot gommen och låta den långsamt smälta i munnen. Ta sedan en klunk vin och skölj runt ordentligt, så kommer du att känna hur smakerna smälter samman på ett bra sätt, säger Dawna och tillägger att systembolagen i Östersund har ett utmärkt utbud av högklassiga viner som passar till choklad.

Gun Råberg Kjellerstrand är sekreterare i Munskänkarna, och konstaterade belåtet att folk återigen strömmade Gamla Teatern och vinmässan. Gun är även informationschef på landstinget, men hon ser inga problem med att hon även företräder en "alkoholbejakande" organisation.

– Nej, ett glas vin då och då är nog bara bra för folkhälsan. Dessutom förespråkar ju Munskänkarna återhållsamhet, slog hon fast.