Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många flyttfåglar möter glasdöden

Nyligen hittades mängder av döda fåglar nedanför glasfasader runt om i Malmö. Hundratusentals, kanske miljoner, av våra bevingade vänner går varje år samma öde tillmötes, men lösningen kan vara på väg.

Måndagen blev en tung dag för ornitologen Kenneth Bengtsson på Fågelskydd Malmö. Under natten hade väderomständigheter tvingat ner flyttande kungsfåglar mitt i stan, och många gick en säker död tillmötes i den ovana terrängen.

Bara på en enda adress hittade han 55 svaga och 24 döda fåglar. Troligtvis handlar det om uppåt tusentals döda individer i närområdet. Och moderna glasfasader är den största boven.

– Vi är oroliga för det här ökande glasbyggeriet. Det är ju ingen naturlig dödlighet, säger Kenneth Bengtsson.

Men ny teknik finns redan på marknaden. Ultravioletta mönster kan göra rutorna synliga för fåglar, som har förmågan att uppfatta ljus som vi människor inte kan se. Forskare i Uppsala har studerat tekniken.

– Det är en fantastiskt smart lösning på det här problemet, säger forskaren Olle Håstad på Sveriges lantbruksuniversitet.

Men mönstret biter bara under vissa förhållanden. Och dessutom bara på vissa arter, som till exempel papegojor och tättingar, dit kungsfågeln tillhör.

– Den tekniska utvecklingen har inte nått hela vägen fram, än, säger Olle Håstad.

Bildtext: En omtöcknad kungsfågel sitter i baksätet på ornitologen Kenneth Bengtssons bil. De fåglar som klarat sig efter kollisionen med glasrutor värmdes upp och släpptes sedan ut i Slottsparken.

Kenneth Bengtsson

Bildtext: Både döda och levande fåglar fick samsas i denna lådan. Alla har de krockat med glasfasader. De omtöcknade levande individerna fick en stunds uppvärmning innan de släpptes ut i Slottsparken i Malmö.

Kenneth Bengtsson

Bildtext: Ornitologen Kenneth Bengtsson hittade ett fyrtiotal döda fåglar under måndagen. En flyttström med kungsfåglar hade irrat sig in i storstan och krockat med glasfasader. Ett öde de delar med hundratusentals fåglar varje år.

Kenneth Bengtsson