Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många företagsamma jämtar

Jämtland kniper bronsplatsen på en lista över de län i landet som har störst andel företagsamma personer.

Annons

13,4 procent av den arbetsföra befolkningen i länet är aktivt företagsamma. Det är bara Gotland och Stockholm som slår det. Riksgenomsnittet landar på 11,6 procent. Uppgiften kommer från en kartläggning som Svenskt Näringsliv har gjort. Två gånger per år mäter de företagsamheten i landets alla kommuner, den sista mätningen gjordes mellan juli i fjol och januari i år.


Under mätperioden registrerades 479 genuint nya företagsamma personer i Jämtland. Med genuint nya menas att de inte var företagsamma någonstans i landet under föregående mätperiod. 479 personer innebär att det har tillkommit 5,2 företagsamma personer per tusen invånare i länet. Riksgenomsnittet är marginellt högre, 5,4 personer per tusen invånare, men den siffran dras upp kraftigt av Stockholms län. Trots att Jämtland hamnar något under riksgenomsnittet så är det endast fyra län som har högre andel nyföretagsamma personer.


Bäst utvecklades nyföretagsamheten i Åre under mätperioden. 99 nya företagsamma personer tillkom vilket motsvarar 13,3 per tusen invånare. Åre har även högst andel nyföretagande unga personer, vilket i det här fallet betyder personer under 35 år. Över 51 procent av de nyföretagsamma personerna i Åre är under 35. Men när det gäller tillväxten av kvinnliga nyföretagare hamnar Åre sist av kommunerna i länet, drygt 30 procent av nyföretagarna är kvinnor. Störst andel nyföretagande kvinnor har Strömsund, över 46 procent. Totalt sett har dock Strömsund tillsammans med Berg lägst andel nyföretagsamma personer i Jämtland, drygt sex personer per tusen invånare. Östersund är inte mycket bättre, 6,7 personer per tusen invånare.


Ett bekymmer i stora delar av landet är att så få unga personer driver företag. Riksgenomsnittet hamnar på strax över 15 procent, det ligger ungefär i linje med läget i länet. Under de närmsta åren kommer många företagare att gå i pension, så det behövs ett generationsskifte.

Fotnot: Som företagsam räknas personer som har f-skattsedel, är delägare i ett aktivt handelsbolag, vd eller ordinarie styrelsemedlem i ett aktivt aktiebolag.

ELISABETH PETTERSSON
Nyhetsbyrån NA Media

namedia@na.se