Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många fornlämningar upptäcks av skogsbolagen

Skogsbolagen hittar allt fler fornlämningar i de härjedalska skogarna. Främst beror detta på bättre kunskaper om vad som kan gömma sig under vegetationen. Vid en planerad avverkning upptäckte Stora Enso 44 objekt strax utanför Sveg.

Annons

– Vi har ju varit styrda av lagar och gjort så gott vi kunnat men när delar av en fångstgrop förstördes i samband med markberedning under vårt ansvar så blev det en väckarklocka, berättar Ingemar Mäkitalo, Stora Enso.

Den händelsen utspelade sig i närheten av Råndalen och blev på sätt och vis något som fick ett lyckligt slut redan på plats eftersom den personal från länsstyrelsen som skulle besikta skadan i samband med detta hittade en gammal boplats.

– Det är absolut en av länets äldsta då den daterats till 7 600 år före kristus, berättar Lars-Inge Lööv, länsstyrelsen.

Det var ändå lite försmädligt för Stora Enso som tog krafttag för att undvika liknande fadäser.

– Jag tycker att de gör ett fantastiskt arbete nu, det är inte lätt ens för ett tränat öga att upptäcka alla lämningar som finns, säger Lööv.

På ett väldigt litet område, cirka tio hektar, öster om Byvallen upptäckte Hans Åslund, Stora Enso, tillsammans med sina kollegor hela 44 fornlämningar.

– När vi hittar någonting av värde så kontaktar vi Lööv som får åka ut och inventera platsen. Vid Byvallen rörde det sin om ett stort antal liggmilor och kolbottnar men även ett par blästplatser, berättar Åslund.

Givetvis innebär alla fynd ett merarbete för skogsbolagen men samtidigt så är de eniga om att det finns ett värde i att bevara de historiska fynden.

– Lämningarna bandas av och innanför dessa bandningar får de avverka träden men de får inte köra med traktor där, säger Lars-Inge Lööv.

Området från Byvallen mot Älvros är väldigt rikt på fornlämningar, särskilt då milor och blästplatser. Verksamheten i härjedalsskogarna var stor på den tiden.