Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många fortfarande sjuka av parasiten

Många östersundare har fortfarande sviter efter magparasiten. Det visar en undersökning som snart ska presenteras.

Peter Johansson från Torvalla är en av dem.

– Jag har diarré varje dag. De har inte hittat någon parasit i kroppen, men läkarna säger att det kan vara sviter efter Cryptosporidium, säger han.

Smittskyddsinstitutet, SMI, har tillsammans med Östersunds kommun och landstinget frågat 1 500 slumpvis utvalda östersundare om hur de mår efter förra höstens magsjukeepidemi.

Svaren visar att det finns en grupp människor i kommunen som fortfarande är sjuka efter parasitutbrottet.

– Diarréer och ledvärk är vanliga symptom. Trötthet, kräkningar och ont i ögonen är andra besvär som folk beskriver i enkäten, säger Johan Lindh, mikrobiolog på SMI.

Hur många personer handlar det om?

– Vi är mitt uppe i bearbetningen av siffrorna, men jag uppskattar att det rör sig om 100-tals personer, eventuellt mer än 1 000.

Bland dem som fortfarande har sviter finns både personer som tidigare varit helt friska och personer med nedsatt immunförsvar.

För den senare gruppen kan smittan vara livshotande, men enligt smittskyddsläkaren Micael Widerström finns det inga konstaterade dödsfall i länet som kunnat kopplas till Cryptosporidium.

Resultatet av enkäten stämmer överens med undersökningar från andra håll, bland annat Storbritannien där ett antal personer fick kroniska besvär efter ett utbrott av Cryptosporidium.

På barnkliniken i Östersund fick tre patienter mycket långdragna besvär efter att ha smittats av parasiten förra hösten.

– Generellt sett drabbas barn hårdast. Varför vet vi inte, kanske för att de inte hunnit utveckla sitt immunsystem fullt ut, säger Johan Lindh.

I nästa vecka presenteras också en enkätundersökning som gjordes av landstingets forskningsenhet tre månader efter parasitutbrottet.