Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många fortfarande sjuka efter crypton

Många av de som blev magsjuka efter parasitutbrottet vintern 2010 är fortfarande sjuka. Forskare misstänker att de drabbade fått en förändrad tarmflora.

Storsjön invaderades av parasiten Cryptosporidium vintern 2010 och Skellefteå vintern 2011. I Östersunds kommun drabbades tiotusentals av magsjuka. I de båda parasitutbrotten beräknas omkring 47 000 människor ha smittats av parasiten.

De allra flesta blev friska efter någon dag. Men många lider fortfarande av besvär.

– Våra beräkningar två år efter utbrottet visar att det kan röra sig om närmare 3 000 personer som har fått bestående magproblem, säger Johan Lindh, som är parasitolog vid Uppsala universitet, till DN.

De har fortfarande diarréer, magont och ledvärk. En del lider av nedsatt aptit, viktminskning och vissa har symptom som påminner om sjukdomen IBS, irriterad tarm.

Forskarna har genomfört en enkätundersökning bland 3 250 slumpvis utvalda Östersundsbor och Skellefteåbor. Undersökningen genomfördes vid fyra tillfällen då deltagarna fick svara på frågor om sin hälsa.

– Efter ett halvår hade de som varit magsjuka två–tre gånger större risk att ha magbesvär än de som inte insjuknade, säger Johan Lindh, som presenterade sin enkätstudie vid en parasitkonferens på torsdagen i Uppsala, till DN.

Studien visar att det framför allt var barn som hade störst risk att drabbas av magsjuka. De som har långvariga problem är dock i åldersgruppen 16–40 år.

– Våra fortsatta analyser tyder på att deras hälsa är påverkad ännu i dag, och det förvånade mig. Men det verkar som om problemen är lite mildare, och det tyder på att de kanske går över. Men det kan ta tid, säger Johan Lindh, till DN.

Sjukvården i Östersunds kommun märkte av att många sökte läkarvård flera månader efter parasitutbrottet. Det visar resultaten av en ännu opublicerad studie.

– Vi är många läkare som har kontakt med patienter som säger att de fortfarande har besvär. Vi planerar därför att göra en studie där vi följer upp sjukvårdskonsumtionen på längre sikt, säger Michael Lilja, distriktsläkare i Östersund, till DN.

Men vad är det då som gör att människor fortfarande är sjuka? Studien visar att parasiten inte längre finns kvar i kroppen. Men forskarna misstänker att parasiten förändrat tarmfloran. Men det är bara vissa som råkat ut för detta. Johan Lindh tror att det kan bero på genetiska skillnader.