Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många fortfarande utan ström

Trots ett intensivt arbete är det fortfarande många som saknar ström i Härjedalen. Runt 2 400 av Härjeåns kunder i Härjedalen är utan el. Vissa kan få vänta något dygn till innan ledningarna är lagade.

Bland annat är byn Långå helt strömlös och även gårdar utanför de större byarna. Det är i dagsläget oklart när Härjeåns åtgärdat alla fel efter stormen Ivar. I Härjedalen verkar det vara områden kring Hede och Ytterhogdal som drabbades värst under de timmar stormen drog fram under torsdagskvällen.

Härjeåns har under dagen inspekterat ledningsnätet med hjälp av helikopter och kan konstatera att det ligger mycket stormfälld skog i Härjedalen.

– Helikoptern har mycket kvar att patrullera och vi vet ännu inte hur mycket skador det handlar om, säger Bosse Axelsson vid Härjeåns driftcentral.

När kan alla ha strömmen tillbaka?

– Vi har nyss fått i gång Linsell och hoppas på att även Långa ska få tillbaka strömmen under kvällen. Men när det gäller Råndalen, Ransjö, Nysätern och de som bor utanför byarna kan det ta längre tid.

Efter vägarna är det fortfarande besvärligt.

– Vi har fått in massa rapporter om nedfallna träd över vägarna. Dessbättre verkar inga människor vara skadade efter ovädret, säger Torgny Svensson vid polisen i Sveg.

Minst två bilister fick träd över sina fordon. En utanför Ytterhogdal där en stor tall rasade ner på fordonet. Enligt uppgift klarade sig personerna i bilen undan med några skrapsår och behövde inte uppsöka läkare. Lika var det med en bilist som passerade genom centrala Hede när ett träd blåste ner över bilen mitt i samhället. Även denne klarade sig utan skador och valde att fortsätta färden utan framruta i stormen.

Riksväg 84 var under torsdagskvällen tidvis helt blockerad då träd låg över vägbanan. Många av de mindre vägarna var även de oframkomliga.

Under fredagsmorgonen plockades alla träd bort och vägarna ska nu vara framkomliga.