Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många frågor från läsarna under odlingsmötet

Skulle vd:n för Vattudalens fisk AB vara på plats och skulle åhörarna och panelen hålla sams?

Svar "Ja". I onsdags hölls ett välbesökt möte om fiskodlingar utan upprörda känslor.

Annons

Trots att Sveriges första hockeymatch i OS spelades fylldes stora salen på Folkets hus med frågvisa åhörare som kom för att få veta mer om de storskaliga fiskodlingar som redan finns och som planeras, i Strömsund och Storsjön.

I Panelen satt företrädare för fiske och miljö vid länsstyrelsen, EU-projektet Aquabest samt Vattenbrukscentrum norr i Kälarne där avelsfisk tas fram.

Under hela mötet som pågick i 2,5 timme direktrapporterade jag och efteråt såg jag att telefonen åtminstone en gång hade ändrat det jag skrev från "mätserier" till "mästerverk".

Hoppas det blev begripligt trots allt.

Under mötet gjordes nära på 60 inlägg med frågor och påståenden från läsarna. Tyvärr hann de inte länkas ut eller besvaras, men många ville ifrågasätta storskaliga odlingar i ett län där så mycket är småskaligt.

Många inlägg handlade också om hur många jobb odlingar ger och frågan om recirkulerande vattensystem där fosforutsläppen renas innan vattnet släpps ut, något som togs upp av panelen också.

Daniel Wikberg, vd för Vattenbrukcentrum, menade att storskaligheten behövs för lönsamheten. Han sa också att han ville avliva myten om odlingar med recirkulerande system. De har inte visat sig lönsamma. Vinst kräver öppna kassar, sa han.

När det gäller frågan om jobb finns en beräkning från Aquabest; att 50 000-100 000 ton kan odlas i länet vilket skulle ge 1 000 jobb. 50-100 ton fisk ger ett jobb med andra ord. I Vattudalen går det cirka 533 ton fisk per anställd eftersom antalet anställda var sex i senaste bokslutet. I Börtnan finns fem anställda som odlar och förädlar 50 ton.

De flesta frågorna på plats handlade om oron för rymlingar och smitta samt om hur man räknar ut hur mycket utsläpp ett vatten tål. Vattudalens fisk AB:s vd Sten-Åke Carlsson svarade också på en fråga, om kvaliteten för dricksvattnet.

Bolaget har tagit vattenprover från en drickvattentäkt nära odlingen som visar att kvaliteten inte försämrats av odlingen, berättade han.