Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många hedrade Ann från Lillhärjåbygget

Lillhärdals kyrka fylldes till nästan sista plats när sörjande samlades till begravningen av Ann Eriksson från Lillhärjåbygget på torsdagen.

– Jag har mist en nära och kär vän och det känns väldigt jobbig, säger Lars-Olof Hallberg, fotograf och författare till boken "Gården på fjället".

Under sju år dokumenterade han arbetet på Sveriges enda levande fjälljordbruk i väglöst land, Lillhärjåbygget.

Ann Eriksson var femte generationen i samma släkt som drev fjälljordbruk på platsen, långt ute i väglöst land i sydvästra Härjedalen. Strax efter nyår gick hon bort, 61 år gammal.

Tillsammans med sin syster Eva fick hon år 2011 kommunens kulturpris, för "en oerhört värdefull insats för Härjedalens kulturarv". Redan 2002 utnämndes Lillhärjåbygget till Norrlands första kulturreservat av länsstyrelsen.

Den välbesökta begravningen samlade anhöriga samt vänner och bekanta från när och fjärran.

– Vi vill tacka för allt Ann gav ut av kärlek, omtanke och erfarenhet under sitt livs vandring, sa prästen Bo Lundmark, som höll i sorgehögtiden.

– Hon var en otroligt varm människa, säger Lars-Olof Hallberg, som åkt upp från Småland för att delta i begravningen och hedra minnet av Ann Eriksson.