Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många hus rivs i Härjedalen

Lägenheter runt om i Härjedalen fylls med asylsökande.

Men samtidigt rivs hela längor med hus.

– Det är kapitalförstöring, dundrar Caj Ek, boende i Ytterhogdal.

Ett av de två stora gula trevåningshusen strax intill Petterssons kiosk i Ytterhogdal håller på att rivas på uppdrag av kommunen.

Även i Sveg (18 baracklägenheter på Ringvägen) har Härjedalens kommun rivit.

Att Ytterhogdalshuset – som är byggt i slutet av 1950-talet – ska rivas är en del av det avtal som kommunen slöt när man sålde fastigheten till den nuvarande fastighetsägaren för ett år sedan. I huset som står kvar bredvid bor asylsökande i åtta lägenheter som hyrs av Migrationsverket.

– Det större huset är alldeles förstört. När det kallställdes så tömdes inte ledningarna och det sprack. I dag är jag glad att jag inte tog över det också. Det hus som är kvar har inte varit kallställt, säger fastighetsägaren som vill vara anonym.

Fastighetsägaren berättar att när han hörde av sig till Migrationsverket förra året så erbjöd han uthyrning i även det hus som nu rivs.

– Men Migrationsverket ville inte skriva något längre kontrakt. Jag behövde få ett kontrakt på kanske ett eller två år. Då hade jag vetat att huset skulle bli uthyrt. Men på Migrationsverket säger man "Vi jobbar inte så. Vi jobbar bara med tre månaders uppsägningstid", säger fastighetsägaren.

Caj och Catharina Ek, boende i Ytterhogdal, har reagerat på att det rivs samtidigt som Migrationsverket letar boenden för asylsökande.

– Om vi nu ska ta emot fler flyktingar och det ska vi väl så låt då lägenheterna vara kvar, säger Catharina Ek.

– Det är kapitalförstöring. Ren kapitalförstöring, säger Caj Ek.

När TH besöker lägenhetshuset är det i dåligt skick. Gunnar Pettersson är en av de som jobbar med att riva ur huset.

– I vissa rum så var det alldeles fullt av mögel när vi rev upp golvet. Det luktade av bara den. Huset har inte sköts om. När det lagts nytt golv så har man bara lagt på ett nytt lager ovanpå det gamla. Det är klart att det blir skadat då, säger Gunnar Pettersson.

Allt är inte gammalt och trasigt. En av de tidigare ägarna, en holländsk entreprenör, var besluten att rusta upp huset och göra om det till ett turistboende. Men någonstans tog pengarna och viljan göra klart slut.

– Badrummen är nya. Vissa toalettstolar är aldrig använda över huvud taget, konstaterar Gunnar Pettersson luttrat.