Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många köper kamin för både mys och värme

Vintertid ligger en sprakande kamin högt på önskelistan för många. Men det är inte kylan som lockar kunderna till Curt Olssons kaminbutik.

– Vi jämtar är vana kylan, det är strömavbrott som får folk att tänka till, säger han.

Annons

Rot- och Rut avdraget kan utnyttjas till mycket. Arbetskostnad för att sätta in en braskamin eller åtgärda en skorsten ger rätt till skattereduktion, något som Curt Olsson på Kaminexperten i Östersund har märkt ett ökat intresse för sedan avdraget infördes.

– Det som ökar nu är insatser i öppenspisar, vi har haft många monteringar på Frösön sista tiden, säger han.

Den första frågan han ställer till kunden är vad eldstaden ska användas till. Är det mest för trivselns skull eller ska den hjälpa till med uppvärmningen? Den ena utesluter förstås inte det andra. De moderna braskaminerna är effektiva, med hög så kallad verkningsgrad.

– En risk är att man eldar för hårt, det är effektiva kamminer i dag, man ska läsa manualen innan man börjar elda i stället för efteråt som vi män i bland tenderar att göra, säger han.

Installationen av en braskamin får man göra själv. Innan man startar montaget måste man ha gjort en bygganmälan till kommunen och få den godkänd. När monteringen är klar ska alltihop besiktas och godkännas av en sotarmästare innan man kan börja elda.

40 procent av Curt Olssons kunder som köpt en kamin väljer att få den monterad via honom och kan då utnyttja avdraget. Ett par monteringar i månaden brukar det bli. Avdraget gäller även vid reparation, ombyggnad eller tillbyggnad av skorsten på småhus och fritidshus. Avdraget gäller dock inte för nybyggda hus som har värdeår fem år eller yngre. En vanlig åtgärd på äldre hus är att göra en slangrenovering, då drar man en rostfri slang i en gammal befintlig kanal i skorstenen.

– På ett gammalt hus bör man få en sotare att kolla upp skorstenen innan man börjar dona på. Behöver man dra slang kostar det ungefär 1 300 kronor per meter före rot-avdrag, sedan tillkommer material, säger han.

När kaminen är vald, monterad och godkänd kan man börja elda. En sysselsättning som kan bli beroendeframkallande.

– Det var jobbigt det första året då jag inte hade en kamin. Jag hade nämligen fullt upp med att montera åt andra. Det tog tre månader innan jag var klar med monteringen, det är tur jag har en bra arbetsledare hemma, säger han och skrattar.