Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många kör fyrhjuling utan hjälm

32 personer dog och 700 personer skadades i olyckor med fyrhjulingar mellan 2007 och 2012.
Nu visar en ny rapport att få fyrhjulingsförare använder hjälm.

Annons

Det är institutet för jordbruks- och miljöteknik, JTI, som låtit göra en enkätundersökning bland jord- och skogsbrukare. Dels för att undersöka hur de använder fyrhjulingar i arbetsvardagen, dels för att mäta förarnas riskmedvetenhet.

Mer än hälften av svarspersonerna uppgav att de inte använder hjälm och fyra av 44 personer i undersökningen uppgav att de varit med om en fyrhjulingsolycka.

– Vi ville se vilka insatser som kan krävas för att olycksfallsrisken med fyrhjulingar inom lantbruket ska minska. Det är större risk att man välter med en fyrhjuling i skogen än på väg, särskilt om man kör fort eller inte vet hur den beter sig i branta backar, säger Qiuqing Geng, forskare vid JTI och ansvarig för studien.

Qiuqing Geng tycker att det borde göras ytterligare studier på hjälpmedel och säkerhetsanordningar som passar fyrhjulingar, särskilt den vanligaste typen ATV.