Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många kör mot enkelriktat i Åre

Utanför skolan i Järpen kör många för fort. I Åre kör många mot enkelriktat. Men i Duved sköter sig bilisterna bra.

Det visar trafikmätningar som Åre kommun har gjort. Kommunen har köpt in en hastighets- och trafikmätare för att kunna köra egna kontroller av trafiken.

Tanken är att trafiken vid alla kommunens skolor ska mätas. Just nu pågår mätningar utanför en av byskolorna.

- Ta ingen bild av den. Den märks inte alls, det är en grå låda. Men vi vill inte att den blir saboterad, säger Åre kommuns trafikhandläggare Karin Estensson.

De kontroller som hittills har gjorts visar svart på vitt att bilister inte alltid sköter sig. När mätaren sattes upp på Norra vägen vid kommunhuset var det många bilister som körde fortare än den tillåtna hastigheten på 30 kilometer i timmen. Mätningar i Åre var det inte hastighetsöverträdelserna som fick Karin Estensson att reagera. Det var beviset på att många bilister körde mot enkelriktningen på Årevägen.

I Duved upptäcktes däremot inga problem med vare sig fortskörning eller andra överträdelser. Vid skolan finns farthinder vilket kan vara en av förklaringarna, menar Karin Estensson.

– Här ser man att man måste ha åtgärder i miljön, det går inte bara ha skyltar som talar om att man ska sakta ner.

Kommunen ska visa sina undersökningsresultat till polisen som kan agera mot ovanan att köra mot enkelriktat i Åre.

Men hur trafiken vid Racklöfska skolan ska bli säkrare är oklart. Här är trafiken tidvis mycket hög och nya mätningar ska göras framöver. Hittills har kontrollerna inte lett till några åtgärder.

Karin Estensson är mycket nöjd över att kommunen köpt in den här mätaren. Nu kan vi göra mätningar när vi får klagomål från allmänheten när de tycker att det körs för fort i vissa områden, menar hon.