Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många obesvarade frågor om fiskodling

Vattudalens fisk AB har fiskodlingar i Ströms Vattudal vid Gärdnäs och Äspnäs. Företaget slaktar cirka 3 200 ton regnbågslax per år.

Företaget vill utöka produktionen och det finns även önskemål och planer på fiskodling i andra vatten i kommunen.

Vattudalens Naturskyddsförening säger för närvarande nej till utökad produktion i Vattudalen och start av fiskodling på andra ställen i kommunen. Skälen är följande:

1. Fiskodling i sötvatten är en relativt ny företeelse där konsekvenserna för miljön till största delen är okända. Innan ordentliga miljökonsekvensbeskrivningar är genomförda måste nya odlingar och utökad produktion vid befintliga odlingar stoppas.

Vad händer med vattenmiljön när restprodukterna från fiskfodret och annat avfall funnits en tid?

Vad innebär det för det naturliga fiskbeståndet när rymlingar från fiskodlingar har etablerats?

Fiskfodret innehåller många ämnen som inte tidigare funnits i vattendragen. Vilken långsiktig inverkan får detta?

I Vattudalen har redan förhöjda värden av fosfor konstaterats. Vilka blir de långsiktiga konsekvenserna av detta?

2. Fiskfodret är ett problem i sig. Huvuddelen utgörs av fisk- och havsprodukter som trålas i världshaven. Detta leder i sin tur till att födan för havslevande djur minskar och de naturliga bestånden av matfisk decimeras.

På sikt minskar på så vis försörjningsmöjligheterna för kustbefolkningen framför allt i tredje världen.

3. Om fiskodling ska bedrivas i inlandet ska det ske i slutna system, i dammar på land där miljön kan kontrolleras och risken för rymning är försumbar.

Vattudalens Naturskyddsförening