Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många oprövade namn i regeringen

Statsminister Stefan Löfven satsar på flera oprövade namn i Sveriges första rödgröna regering.
Bland de erfarna finns Margot Wallström som utrikesminister.

Annons

Den nye statsministern presenterade sina 23 ministrar inför ett stort pressuppbåd i riksdagen.

– Här finns kompetensen, här finns olika erfarenheter, här finns brinnande engagemang för att ta sig an de stora arbetsuppgifterna, sade Stefan Löfven.

Spekulationerna kring namnen har varit många. En del har varit rätt, men några namn överraskar.

– Ni kan inte ana hur roligt det är att ha varit den enda i Sverige som vetat hur den här regeringen ska se ut, sade Löfven.

Yngst, 27 år

Flera av ministrarna har hämtats utanför riksdag och partiledningar. Ett av de överraskande namnen är Aida Hadzialic, 27 år och därmed yngst i regeringen. Hon har varit socialdemokratiskt kommunalråd i Halmstad och blir nu gymnasie- och kunskapslyftsminister. Störst överraskning är kanske Alice Bah Kuhnke, som tidigt i sin karriär blev känd som programledare i tv, men som senast varit generaldirektör på Ungdomsstyrelsen.

Det visar sig att hon är miljöpartist.

– Det är precis det här som är spännande med det här (regeringsbildnings)uppdraget, säger Löfven.

Oprövade kort

Ingen av de tre ministrarna på socialdepartementet har varit med i den politiska hetluften tidigare. Folkhälso–, sjukvårds– och idrottsminister Gabriel Wikström, 29 år, är den första sittande ordförande för Socialdemokraternas ungdomsförbund som får en statsrådspost. På samma departement finns socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, 39 år, tidigare fackordförande på Vision, samt barn-, äldre och jämställdhetsminister Åsa Regnér, tidigare generalsekreterare för RFSU.

Den socialdemokratiske statsvetarprofessorn Ulf Bjereld tycker att Löfven visat mod genom att släppa in så många oprövade krafter och därmed visar en vilja att öppna "parti- och regeringsbunkern" för olika samhällskrafter.

Dragkamp

Den nye statsministern lovar att "samla" Sverige genom att engagera folkrörelser, andra aktörer i civilsamhället, fack och arbetsgivare.

– Vi är självfallet en regering för hela landet, för alla medborgare och alla delar av vårt fantastiska land, säger Löfven.

I regeringen finns ministrar både från Skåne och Norrland. Fyra av ministrarna har varit statsråd tidigare, bland dem utrikesminister Margot Wallström, som under många år varit EU-kommissionär i Bryssel.

Det har varit en dragkamp mellan S och MP om flera ministerposter. Miljöpartiet får sex ministrar, varav de två posterna som stod högst på önskelistan, utbildningsministern och miljöministern. De känsliga och tunga uppdragen som infrastrukturminister och och energiminister har dock hamnat hos S.

Miljöpartiet lyckas också få in en fot på finansdepartementet genom Per Bolund som finansmarknadsminister.