Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många oroade över skolans framtid

Oron är stor bland folket i Vemdalen och Hedeområdet sedan de fått veta att deras skolor är under lupp för eventuella förändringar från kommunen. Vid ett möte på måndagskvällen i GT-gården i Vemdalen kom närmare 100 personer för att höra vad som är på gång.

Skolchefen Carina Nilsson förklarade att det är vikande elevantal i de prognoser som finns för framtiden samt en del nya regler om framför allt arbetsmiljö som gör att förändringar bör ske på skolan i Vemdalen.

– Det har fötts färre barn i området och det kommer att visa sig i skolan om något år. Sedan behövs det riktiga personalutrymmen, påpekade hon bland annat.

Bland förslag som finns är att flytta biblioteket men det är möjligt att inte ens det räcker för att få lokaler som fungerar i framtiden. Hur som helst krävs en ombyggnation.

– Skulle vi få pengar tilldelade från våra politiker till ytterligare en tjänst och till den hyreshöjning som kommer vid en ombyggnad, då vore det inga problem, säger rektor Agnetha Ljungsparr som gjort en utredning över hur framtiden kan se ut.

Från politiskt håll var Gunnar Hedin (C) tydlig.

– Det handlar inte om att vi ska lägga ner någon skola men vi måste se över möjligheterna. Att inte det gjorts tidigare beror på att vi har haft en annan poliltisk styrning tidigare, förklarade Hedin som svar på en fråga varför inget hänt sedan 2011 då kommunen kunde börja se att det krävdes åtgärder.

Många av de närvarande ställde sig frågan varför det är tveksamt med en satsning på skolan i Vemdalen som är en tillväxtort.

Skistars Anders Lundqvist påpekade att han också ser det som märkligt.

– Skistar har satsat cirka två miljarder här de senaste tio åren och vi är villiga att vara med och se över möjligheterna att ordna med personalboenden också nere i byn. Som det är nu har nyckelpersoner tackat nej i våra rekryteringar för att det är svårt att hitta boende, att få förskoleplats och ska även då skolbarnen behöva åka till Hede redan i tidig ålder så kan det bromsa vår utveckling, förklarar Lundqvist.

Detta spår följde många och det efterfrågades en utredning vad det skulle innebära samhällsekonomiskt för hela Härjedalen om det inte finns en skola i Vemdalen då orten ändå är tredje störst i landet när det gäller att locka till sig vinterturister.

Någon lösning på skolfrågan kom inte fram under måndagskvällen men parterna fick berätta sina ståndpunkter och utredningen kring de möjligheter som finns rullar vidare i kommunhuset.