Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många ortodoxa vallfärdade till Östersund

Under natten mot lördag vakade närmare 700 koptiskt ortodoxa i Stora Kyrkan i Östersund.

Närmare 700 personer har vallfärdat till Östersund från hela Sverige och vakat i Stora Kyrkan under natten. De tillhör alla den kristna trosgrenen eritreansk eller etiopisk ortodox tewahdo. I helgen har de firat i fastan inför högtiden Guds Moders Avsomnande som firas den femtonde augusti. För några veckor träffades de i Västerås och Stockholm, om ett par veckor till är dags för Boden.

– Det viktigaste är att vi träffas från hela Sverige och lär känna varandra, säger Tesfay Okba som är aktiv i den eritreansk ortodoxa församlingen i Jämtland.

Han berättar också att de bett mycket för att det ska bli frihet och demokrati över hela världen under nattens gudstjänst. Alla i församlingen är vakna hela natten för att närma sig Jesus. På morgonen äter man mat tillsammans och det bjuds på klassisk eritreansk lammgryta som man äter med handen direkt från brödet det serveras på.