Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många på invigning av mångfaldsutställning

Premiärvisningen av en mångfaldsutställning i Medborgarhuset blev succéartad. Ljushallen var full med folk, nästan för trångt stundvis för att kunna se alla saker som visades.

För fem år sedan tog Härjedalens kommun ett beslut att ta emot flyktingar. Sedan dess har man tagit emot 126 personer och endast 35 av dessa har flyttat från kommunen.

– Det visar på att de trivs bra här hos oss, säger Margareta Molin som är chef för integrationsenheten i kommunen.

Och härjedalingarna trivs också bra med dem som flyttar hit, men för att lära känna människorna lite mer så har integrationsenheten tagit initiativet till en utställning.

– Totalt har vi människor här från 19 länder i vår verksamhet. Jag tror att det blev 16 länder representerade på utställningen, berättar Molin.

I montrarna kunde besökarna provsmaka mat, titta på kläder, instrument och få en kontakt med utställarnas kulturer. En del pratar bra svenska efter några år i Härjedalen, men de som kommit nyligen deltog också och språket är inte allt för att hitta förståelse.

Invigningen hölls på dagtid men när utställningen avslutas 23 nov- ember så kommer det att vara kvällsöppet för att fler ska kunna ta del av danser, sång och mat.

– Dagarna mellan blir det som en vanlig utställning utan något extra program, säger Margareta Molin.