Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många röstar i förtid

Det är bråda dagar för partiernas valarbetare i slutspurten inför EU-valet på söndag. Men ovanligt många väljare har redan bestämt sig och valt att förtidsrösta.

Det är svettigt för partiernas valarbetare som slåss om väljarnas uppmärksamhet i lunchrusningen på Stortorget i Östersund.

– Jag tycker att det är ett stort intresse inför EU-valet, nästan som inför en "vanlig" valrörelse. Jag var med inför valet 2009 och då var intresset inte alls lika stort, ljusår därifrån, säger Joel Nordkvist (M) som är distriktsordförande för MUF i Jämtland.

Han tror att det stora intresset bland väljare och partier kan bero på att man ser EU-valet som en upptakt inför riksdagsvalet i september. Även krisen i Europa och Ukraina tror han påverkar människor engagemang.

Tillskillnad från Moderaterna, som valt att satsa på en mer mobil lösning på torget, håller Vänsterpartiet till i en mer traditionell valstuga. Nisse Sandkvist (V) passar på att vattna blommorna, bära ut campingbordet och rätta till flaggorna mellan besökare.

– Det har varit precis lagom intresse för EU-valet och folk kommer i stötar. De har alla möjliga frågor om miljö och jobb. Sen har frågan om jämställdhet seglat upp som en av de viktigare.

Den senaste statistiken från valmyndigheten visar att 13 253 personer i Jämtlands län hittills valt att förtidsrösta. Det ska jämföras med 11 054 personer som valde att förtidsrösta i det senaste EU-valet 2009.

Trots att fler personer valt att förtidsrösta inför årets val finns det andra som håller på traditionerna.

– Jag tycker det är roligt att gå till vallokalen och rösta på söndag, säger Eva Nyström Andersson.

Hon har redan bestämt sig för vilket parti hon kommer att lägga sin röst på och tycker att miljö-, jämställdhets- och fördelningsfrågor är viktigast.

– EU-valet är viktigt, det påverkar oss alla.